Leif Mannerströms fina gest på äldreboendet

I början av pandemin berättade Leif Mannerström om hur han satte sig i karantän.
På onsdagen serverade Leif Mannerström de äldre en god fiskrätt.
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Stjärnkocken Leif Mannerström ville mer än gärna ställa upp.
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Leif Mannerström satt själv med och njöt av god mat, vin och trevligt sällskap.
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Foto: TOMMY HOLL / IBL

Den 10 mars besökte stjärnkocken Leif Mannerström Sävegårdens äldreboende i Floda.

Han tillagade en härlig och efterfrågad fiskrätt. 

Det blev en trevlig lunch med god mat, vin, en vacker dukning och en hel del glädje. 

– Jag tycker att alla de äldre har rätt till att bli behandlade på det här viset och jag blev väldigt glad över att allt blev så fint, säger Leif Mannerström.

Under 2021 har måltidsservice i Lerums kommun ett tema som heter ”hyresgästens val” där de fokuserar på att ta fram en önskad meny för alla gäster på de olika äldreboendena. 

Tanken med projektet var att ta fram olika rätter som de äldre längtat efter att få äta och som kanske kan väcka liv i tidigare känslosamma minnen. 

Leif Mannerström tackade ja direkt

Först ut var Sävegårdens äldreboende som önskade rätten Sjötunga Walewska. Det var en svår rätt att ordna eftersom fisken i nuläget varken är hållbar eller föll innanför kommunens tänkta budget. 

– Sjötunga i sig kostar cirka 500 kronor kilot. Sedan ska rätten toppas med både hummer och tryffel. Vi fick tänka om och agera kreativt för att inte göra våra matgäster besvikna. Då kom vi på idén om att kontakta Leif Mannerström, som vi vet alltid försvarat äldres rätt till god och vällagad mat, förklarar Matilda Wettermark, enhetschef måltidsservice i Lerums kommun, till kommunens egen hemsida.

Leif Mannerström tvekade inte en sekund utan tackade ja direkt. 

– Jag ville gärna göra det här i och med att förfrågan kom direkt från gästerna på äldreboendet. Det är en sådan liten insats och det kan man väl kosta på sig, säger han till GT.

En specialkomponerad fiskrätt

Till lunch serverade han de äldre gästerna en specialkomponerad fiskrätt – rödtungsrullader garnerade med kräftor samt champinjoner och duchessepotatis. 

Totalt var det närmare 400 färdigvaccinerade gäster på äldreboendet som fick ta del av maten.

– Knepet sitter framför allt i att göra en god hummersås och det förberedde kockarna på äldreboendet väldigt bra. Sedan smaksatte jag det sista och serverade maten på olika avdelningar. Efteråt satt jag själv med och åt, drack vin och hade en trevlig stund.

De äldre fick inte enbart njuta av en härlig fiskrätt utan de fick också ta del av en vacker dukning med tända ljus och fina detaljer.

– Jag tycker att alla de äldre har rätt att bli behandlade på det här viset och jag blev väldigt glad över att allt blev så fint. Jag har varit på en del äldreboenden där man får äta med papptallrikar och plastbestick och det är ju förfärligt.

Han fortsätter:

– Det är trots allt, för många, kanske livets sista boplats och det vet ju många om så då måste man göra det extra trevligt. Det finns många äldreboenden som gör ett bra jobb men det finns också de som inte gör det – och det är dem man ska ta i örat. 

SE MER:

På Österängens äldreboende hade man i veckan sitt allra första anhörigbesök på flera månaders tid – nu är alla som bor där vaccinerade.