Leif Mannerström. Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSENLeif Mannerström. Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Leif Mannerström. Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Restaurang Kometen. Foto: SARA PETTERSSONRestaurang Kometen. Foto: SARA PETTERSSON
Restaurang Kometen. Foto: SARA PETTERSSON

Leif Mannerström säljer anrika Kometen

Publicerad

Leif Mannerström har sålt sin anrika restaurang Kometen i Göteborg.

– Det har varit en fantastisk tid men vi fick ett jättefint bud av de nya ägarna. Nu ska jag jaga, göra tv och skriva böcker, säger Mannerström.

Nya ägarna är Per Ove Lundgren och Mats Sjölander sedan månadsskiftet.

Det var hösten 2009 som stjärnkrögaren Leif Mannerström och bröderna Christer och Ulf Johansson tog över Kometen i Göteborg. Den är ett unikum i Göteborg och startades redan 1934.

Men nu har alltså Mannerström och Christer Johansson sålt.

– Det har varit en fantastisk tid på Kometen. Nu tyckte vi att det var tid att sälja. Det var lagom, allt har sin tid, säger Mannerström om beslutet.

Kometen har fått nya ägare

Enligt Mannerström hade restaurangen en omsättning på drygt sex miljoner när han tog över. Men den har bara stigit och i dag ligger omsättningen på drygt 28 miljoner, enligt Mannerström.

– Det har gått jättebra. Och vi fick ett bra bud. Annars hade vi inte sålt.

Du tror att nya ägarna kommer förvalta Kometen väl?

– Ja, ja, ja. I allra högsta grad. Det var precis rätt köpare, säger Mannerström.

Han jämför beslutet med när han sålde klassiska Sjömagasinet till Ulf Wagner. Det var rätt köpare vid rätt tid.

Tjänar mycket pengar

Leif Mannerström syns ofta i tv. Han har varit jurymedlem i programmet "Sveriges mästerkock" sedan starten 2011. Och han tjänar bra med pengar. 2015 tog han en utdelning på nästan tre miljoner kronor från det egna bolaget Mannerström Restaurangkonsult AB.

Leif Mannerström i "Sveriges Mästerkock".Foto: TV4

 

LÄS OCKSÅ: Leif Mannerströms räkilska: "Illa berörd"

 

Nye ägaren Per Ove Lundgren är ingen nykomling i branschen. På 80-talet var han med och öppnade Brasserie Lipp och på 90-talet Palace.

– Jag har jobbat i Göteborg sedan 86 när jag kom hit. Jag har försökt pensionera mig två gånger men jag fick nys om att Leif och Christer skulle sälja. Då kände jag att det här måste jag lägga vantarna på. Och så blev det, säger han.

Nye ägaren optimistisk

Men några större förändringar på Kometen blir det inte.

– Vi ska vörda och vårda restaurang Kometen som den har varit och det ska vara exakt likadant i framtiden, säger Lundgren.

Leif Mannerström på ishockey.Foto: SIMON HASTEGÅRD/BILDBYRÅN

Kometen startades av österrikaren Hans Breitneder.

Restaurangen beskriver sig själv bland annat så här:

"Ett besök på Kometen innebär alltid en upplevelse, stamgäst eller ej. Vi har valt att bevara och lyfta fram Kometens kultur och den goda mattraditionen."

 

LÄS OCKSÅ: Leif Mannerströms pik efter kontrollen 

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER