Leif Mannerström öppnar upp om tuffa barndomen

”Allt har inte varit en räksmörgås precis, utan det har varit hårt jobb”, säger Leif Mannerström om sitt liv.
Foto: LENNART REHNMAN
Tv-profilen Jesper Aspegren skriver Leif Mannerströms memoarer.
Foto: CHRISTER WAHLLGREN

Stjärnkocken Leif Mannerström skriver sina memoarer tillsammans med den tidigare SVT-profilen Jesper Aspegren.

Matlagning är den röda tråden i boken, men den bjuder också på tidigare okänt material, bland annat om Leif Mannerströms barndom.

– Man hör ibland att ungdomar gnäller om ditt och datt i dag, men jag har inte haft det så lätt alla gånger heller, säger han.

Journalisten Jesper Aspegren, 68 var en av SVT:s stora profiler på 90-talet, med program som ”Antikrundan” och ”Aspegren mitt i maten”, men efter att ha lagt sin tv-karriär bakom sig har han bland annat skrivit en rad böcker om mat och matlagning och spelat en hel del golf i Falsterbo, där han också bor.

Under våren har han arbetat tillsammans med Leif Mannerström, och hjälpt stjärnkocken skriva sina memoarer och förfrågan kom på golfbanan.

– Jag fick ett samtal när jag precis hade slagit ut från ettan på Falsterbo golfklubb. Då ringde en kollega och fråga om jag ville skriva Leif Mannerströms memoarer och det var i mitten av februari, säger Aspegren.

”Ett långt liv”

Leif Mannerström menar att det var en självklarhet att just Jesper Aspegren skulle sätta hans livshistoria på papper.

– Jesper är en gammal kompis, dessutom är han matlagningskunnig. Jag känner en trygghet att ha honom som ett bollplank, det är ett långt liv och ett långt yrkesliv som ska nedtecknas, säger Leif Mannerström.


LÄS OCKSÅ: Mannerströms säljer anrika krogen Kometen 


Under våren har Aspegren vitt ett antal tillfällen besökt Mannerström på hans gård i Tvärred, och Jesper Aspegren menar att Mannerström är en mycket god berättare.

– Han är en fantastisk berättare och det har underlättat för mig i skrivandet. Jag har aldrig gjort något sånt här tidigare, jag har skrivit en del böcker men då har det varit ur egen tankeverksamhet. Nu ska jag gestalta hans personlighet och vi får se hur det blir, men jag tycker att det har varit jävligt roligt. Vi har garvat mycket, säger Aspegren.

Berättar om uppväxten

Boken gestaltar inte bara Leif Mannerströms resa i den svenska restaurangbranschen utan vidrör också mörkare kapitel. Bland annat kommer läsarna att få ta del av tidigare okända detaljer kring hans barndom.

– Allt har inte varit en räksmörgås precis, utan det har varit hårt jobb men jag hade inte velat ha någonting ogjort. Man hör ibland att ungdomar gnäller om ditt och datt i dag, men jag har inte haft det så lätt alla gånger heller. Jag är ett skilsmässobarn och hade det tufft i början, men det går att klara sig ändå, det handlar om inställning och vad man tycker och tänker, säger Leif Mannerström.

Boken kommer ut i samband årets Bokmässa i Göteborg.


LÄS OCKSÅ: Mannerströms räkilska: Illa berörd