Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW:s nya teori om mordet på Lisa

GW säger att han inte vet vem som ligger bakom mordet på Lisa Holm, men att brödraspåret inte följer gängse mönster och statistik.
Foto: Ylwa Yngvesson
"Jag skulle rota efter en person i ungefär motsvarande ålder som Lisas. Som är kriminellt belastad, som känner henne sedan tidigare", säger kriminologiprofessorn.
Foto: Leif Gustafsson
Lisa Holm försvann den 7 juni och hittades död fem dagar senare.
Foto: Privat
Två litauiska bröder har häktats på sannolika skäl misstänkta för mordet.
Foto: Anna Svanberg

Leif GW Persson är långt ifrån övertygad om att de litauiska bröderna, och den enes hustru, har någon skuld i fallet med den mördade Skövdeflickan Lisa Holm, 17.

– Jag är inte så där hundra på att de ligger helt rätt, säger han.

I stället lanserar polisprofessorn ett nytt mordscenario i den västgötska idyllen Blomberg.

GW Persson, professor i kriminologi och känd från TV, har följt fallet med Lisa Holm. Skövdeflickan försvann i Blomberg på Kinnekulle den 7 juni – och hittades död på fredagen, fem dagar senare.

GW är inte helt övertygad om att de misstänkta bröderna och den enes hustru har något med bortförandet och mordet att göra, säger han:

– Tre personer som nekar och är ostraffade, anklagade för ett jävligt grovt brott, säger han och tillägger:

– Jag är inte alldeles komfortabel.

– De här tidiga ingripandena, vid brott av den här arten, är långt ifrån alltid rätt. Det låter lite smålattjo för mig, vissa omständigheter.

Finns flera frågetecken

På måndagen, dagen efter försvinnandet, inledde polisen sitt omfattande sökande efter den försvunna flickan. Där finns det flera frågetecken, menar GW.

– Vad är det som har hänt som gör att åklagaren bestämmer sig för att det är de här personerna?

– Något rån förefaller hon inte ha råkat ut för, säger GW. Frågan är då vem förde bort henne – och varför – om det inte är bröderna? Det har ju uppenbarligen inte heller kommit några svar om hur hon avlidit.

Nytt möjligt mordscenario i Blomberg

GW lanserar därför ett nytt möjligt scenario – och gärningsman:

– Jag skulle rota efter en person i ungefär motsvarande ålder som Lisas. Som är kriminellt belastad, som känner henne sedan tidigare.

GW känner sig tämligen säker på en sak:

– Här verkar det finnas någon som har anknytning till området. Det kan vara någon annan på byn.

GW betonar att han inte vet vem som ligger bakom mordet på Lisa Holm, men att brödraspåret inte följer gängse mönster och statistik.

– Om jag hade tillgång till det material som polisen har, så skulle jag naturligtvis kunna dra en förskräcklig massa fler slutsatser. Inte minst sannolikheten för att de ligger rätt med bröderna, säger han.

GW: Ser inte så jävla blytungt ut

Du menar att det finns en del som tyder på att de är fel ute med bröderna?

– Ja. Samtidigt ska man inte skriva av domstolar helt och hållet. De är faktiskt häktade på sannolika skäl, då finns det väl en del som talar för att de ligger rätt. Men det ser inte så jävla blytungt ut. Sannolika skäl i samband med en häktning är ju obetydligt mer än 50 procent. Och hittar man inget som binder dem till brottet, och det fortfarande är samma knackiga gärningsbeskrivning och förnekanden – då tror jag du kan glömma ett framgångsrikt åtal.