Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW sågar nya Malin Olsson-spåret

Malin Olsson hittades död på Östra kyrkogården.Foto: PRESSENS BILD / SCANPIX SWEDEN
Malin Olsson blev bara 16 år gammal.Foto: PRIVAT
Leif GW Persson.Foto: OLLE SPORRONG

Den så kallade Billdalsmannen som misstänkts för en våldtäkt i Billdal 1995 är uppväxt i närheten av den plats där 16-åriga Malin Olsson hittades mördad ett år tidigare.

Den geografiska kopplingen gör honom intressant för polisen även i den utredningen, enligt SVT:s ”Veckans brott”.

Men programmets förre expert, Leif GW Persson, avfärdar spåret i TV4:s konkurrerande program, ”Brottsjournalen”.

– Det tror jag inte på ett ögonblick, säger kriminologiprofessorn.

I mer än två decennier har polisen sökt efter den man som hösten 1995 våldtog och misshandlade en åttaårig flicka i Billdal, utan resultat.

Men i förra veckan kom genombrottet – en träff i polisens DNA-register. En flerbarnsfar i 60-årsåldern sitter nu häktad, på sannolika skäl misstänkt för överfallet.

Mannen är nu även intressant för utredningen kring 16-åriga Malin Olsson, som hittades mördad på Östra kyrkogården i Göteborg 1994. Det rapporterade SVT-programmet ”Veckans brott” på måndagen.

Malin Olsson hittades död på kyrkogården 1994.Foto: TOMAS OHLSSON

Billdalsmannen är uppväxt ett stenkast från brottsplatsen, och mot bakgrunden av det kommer polisen utreda om han kan ha med mordet att göra.

– En person med en så stark geografisk koppling och en sådan våldsbenägenhet kommer vi självklart att titta på, sa Anders Eriksson, chef för Kalla fall-gruppen i Polisregion Väst, i SVT:s ”Veckans brott” på måndagen. 

Men det är ett spår som programmets tidigare expert Leif GW Persson – nu på TV4 – avfärdar i ”Brottsjournalen” dagen efter.

– Det tror jag inte på ett ögonblick. Skälen kan jag inte ens gå in på. Det är två olika gärningsmän helt enkelt.

”Har inget med det att göra”

På tisdagen nyanserar också Anders Eriksson sitt uttalande i SVT.

– Jag tror att man har dragit lite stora växlar. Som vilket annat tips som helst som kommer in, så tar vi ju självklart med det här i beaktande, säger Eriksson, och fortsätter:

– Visst ska vi undersöka det, men också med den vetskapen att vederbörande kan falla utanför de parametrar man satt – om det är personliga egenskaper eller geografiska kopplingar till platsen, vad det än är.

En åttaårig flicka våldtogs i Billdal 1995.Foto: POLISEN
Anders Eriksson, chef på kalla fall-gruppen.Foto: MARIA DAHLIN

Hans Nilsson, i dag pensionerad, jobbade på spaningsavdelningen vid tiden för mordet på Malin Olsson och deltog själv i utredningen från starten. Precis som Leif GW Persson är han skeptisk till Billdalsmannen som gärningsman.

– Han har inget med det här att göra, mer än att åldern stämmer hyfsat väl överens med den man vi misstänker, slår han fast, och tillägger:

– I Malins fall tvivlar jag på att NFC kommer få fram något DNA med tanke på hur ovarsamt hennes kläder och det bältet man fann på platsen hanterades.

Polischefen optimistisk

Erik Nord, i dag polischef i Storgöteborg, har också jobbat med mordutredningen tidigare i sin karriär. I en intervju med P4 Göteborg, drar han samma slutsatser som Anders Eriksson – att spåret är intressant, men att den geografiska kopplingen bara är en omständighet som ska jämföras med många andra.

Polis på plats efter att Malin Olsson hittades död.Foto: LARSERIC LINDÉN
Erik Nord var med och utredde mordet på Malin Olsson.Foto: HENRIK JANSSON

Nord är ändå optimistisk inför möjligheterna att lösa gamla brott med hjälp av ny DNA-teknik. Biologisk bevisning från olösta fall finns nedfrusen och kan nu plockas fram och undersökas, säger han till P4 Göteborg.

– Det gjordes just med vetskapen om att vetenskapen går framåt och att det kanske i en framtid går att hitta spår bland det här. Det är ganska många brott som man kan göra nya undersökningar på nu.

Han fortsätter:

– Det hade varit oerhört skönt om vi kunde klara upp ett sånt brott som mordet på Malin Olsson. Det har jag levt med under all de här åren. Och inte bara jag – framför allt hennes familj. Det är rätt många poliser som har jobbat med det ärendet och som känner väldigt starkt för att vi ska kunna lösa det. Vi kan ju hålla tummarna för att det ska gå vägen.