Robin Nilssons mystiska död återupptas. Foto: PRIVATRobin Nilssons mystiska död återupptas. Foto: PRIVAT
Robin Nilssons mystiska död återupptas. Foto: PRIVAT
Leif GW Persson. Foto: OLLE SPORRONGLeif GW Persson. Foto: OLLE SPORRONG
Leif GW Persson. Foto: OLLE SPORRONG

Leif GW om polisens nya besked: ”Hedrar dem”

Publicerad
Uppdaterad

Nu står det klart att utredningen kring Robin Nilssons mystiska död öppnas igen.

Leif GW Persson välkomnar polisens beslut i SVT:s "Veckans brott".

– Man ska inte kasta in handduken i sådana här ärenden, säger polisprofessorn i programmet.

Under tisdagseftermiddagen kunde SVT Halland berätta att polisen återupptar utredningen kring Robin Nilssons mystiska död i Ullared för två år sedan.

–  Det är en ny grupp människor som tar sig an fallet med nya ögon, säger Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland, till SVT.

Det sker efter förra veckans program av "Veckans brott" där såväl tidigare Palmeutredaren Sonny Björk som Leif GW Persson riktade skarp kritik mot utredningen. Trots en rad – enligt Björk och GW – oklara omständigheter konstaterade polisen redan en halvtimma efter att Robins kropp hittats att inget brott låg bakom.

GW: "Hedrar honom"

I tisdagskvällens avsnitt av "Veckans brott" berömmer polisprofessorn Persson beslutet.

– Nu har polisområdeschefen Mats Palmgren sagt, vilket jag tycker hedrar honom, att antingen ska vi ta upp ärendet på nytt eller så ska vi i vart fall se över rutinerna, säger GW i programmet.

 

LÄS OCKSÅ: GW:s hårda kritik efter Robins död

 

Leif GW Persson i studion i "Veckans brott".Foto: SVT

Något som alltså bekräftats under dagen.

GW vill understryka att det inte är säkert att det handlar om något brott.

– Jag vill understryka att det jag reagerade mot var att man skrev av det på det här viset. Jag har ingen bestämd uppfattning i sakfrågan. Det kan mycket väl vara en olyckshändelse.

GW: "Talar mot ett mord"

Samtidigt pekar GW på tre saker som han finner underliga med fallet. Dels placeringen av Robins jacka och plånbok i relation till kroppen, dels att han hade skador i huvudet vilket skulle kunna indikera någon slags slagskador, samt att han saknade sina skor.

– Det faktum att han saknar skorna när han hittas tycker jag talar mot ett mord, faktiskt, säger polisprofessorn i "Veckans brott".

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER