Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leif GW om motivet bakom barnarovet

En liten flicka misstänks ha blivit bortförd i Göteborg under tisdagen. Hon hittades vid Coop i Bäckebol några timmar senare. Foto: HENRIK JANSSON
Leif GW Persson uttalar sig om fallet i TV4:s "Nyhetsmorgon". Foto: IBL

En sex månader gammal flicka försvann i en barnvagn utanför en förskola i Göteborg under tisdagen – två timmar senare hittades hon vid Coops parkering en bra bit därifrån.

En 39-årig kvinna är misstänkt för människorov.

– Det är naturligtvis en mardröm för föräldrarna, säger Leif GW Persson i TV4:s "Nyhetsmorgon".

På eftermiddagen på tisdagen fick polisen in larm om att ett litet barn hade försvunnit utanför en förskola i Göteborg. Mamman hade lämnat den sex månader gamla flickan ensam i några minuter och när hon kom tillbaka var bebisen och barnvagnen som flickan låg i borta.

Polisen inledde ett stort sökpådrag – som slutade lyckligt två timmar senare. Bebisen hade då hittats vid Coops parkering i Bäckebol på Hisingen. 

Samtidigt greps en 39-årig kvinna, som nu misstänks för människorov. 

Under onsdagsmorgonen pratade kriminalprofessorn Leif GW Persson om fallet i TV4:s "Nyhetsmorgon".

– Det är naturligtvis en mardröm för föräldrarna. Det är alltid en stor sökinsats när det rör små barn. Det är de enda försvunna som man omedelbart drar på en maximal sökinsats för, förklarar GW i programmet.

GW: Flera motiv bakom barnarov

Han säger att det, generellt, kan finnas flera orsaker till att barn rövas bort.

Däribland tvister mellan föräldrar, ekonomiska motiv samt att det föreligger psykisk ohälsa hos förövaren.

– Det är kvinnor som har psykiska problem utan ekonomiska motiv. De sista fallen klaras upp rätt omgående. De fixar inte att föra undan barnet till ett säkert ställe, utan blir oftast kvar ute på stan. Jag får spontant för mig, med reservation att jag inte har så stor kunskap om ärendet, att detta hamnar i den sista kategorin, säger GW i "Nyhetsmorgon".