Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW: ”Nackhåret reste sig direkt på de som såg det hela”

Leif GW Persson var med under några förhör i början av utredningen 1995.Foto: OLLE SPORRONG
En åttaårig flicka våldtogs på vägen hem från skolan i Billdal 1995.Foto: Arkiv

Efter nästan 24 år greps en man misstänkt för att ha våldtagit en åttaårig flicka i Billdal.

Enligt Leif GW Persson kan det bli den äldsta våldtäkten som klaras upp i Sverige.

– Nackhåret reste sig direkt på de utredare som såg det hela, säger kriminologiprofessorn i ”TV4 Nyhetsmorgon” om DNA-resultatet som ledde fram till den nu häktade mannen.

Det var i september 1995 som en åttaårig flicka var på väg hem från skolan när hon blev överfallen av en äldre man i Billdal i södra Göteborg.

Mannen drog in flickan i skogen, där han våldtog och misshandlade henne.

Nästa år preskriberas fallet. På grund av flickans ålder vid tidpunkten för brottet är preskriptionstiden längre än vanligt, säger Leif GW Persson i ”TV4 Nyhetsmorgon”.

– Det här är den äldsta våldtäkten som kan klaras upp i Sverige, säger Leif GW Persson i programmet.

”Kommer inte hjälpa honom” 

Året som våldtäkten skedde var han bosatt i Göteborg. När utredningen startades blev han tillfrågad om att bistå polisen. Leif GW Persson har tidigare berättat att utredningsläget till en början verkade bra, men senare fastnade. 

Enligt honom är sådana fall där gärningsmännen hittas så pass sent ovanliga i Sverige. Men när den misstänkte mannen, som är i 60-årsåldern, greps av polis i slutet på februari blev allt glasklart, enligt GW.

– Nackhåret reste sig direkt på de utredare som såg det hela, säger Leif GW Persson om när svaren från DNA-provet kom.

Ny lag om DNA-spårning

Sedan första januari i år är det enligt svenskt lag tillåtet med så kallade familjesökningar av DNA-profiler från brottsplatsspår mot DNA-registren. Och det var alltså den metoden som ledde fram till ett gripande av Billdalsmannen.

När han kallades till polisen för att bli topsad dök han aldrig upp och när polisen åkte till mannens bostad var den tom. 

Kort därpå greps han i Halland efter ”intensivt spaningsarbete” och fördes till polishuset i Göteborg.

Brottsplatsen i Billdal i södra Göteborg.Foto: Polisen

”Finns svårigheter”

Enligt polisen är det mannens DNA som anträffades på offret 1995.

Samma spårningsmetod används nu för att hitta den misstänkta kvinnan som mördat Marie Johansson i tygbutiken Stuvkällaren i Göteborg för 14 år sedan.

– Det finns svårigheter i det fallet. Frågan är om närstående finns eller om den misstänkte har släkt överhuvudtaget. Men nu ska man även titta på släktforskningsregistret i det fallet, säger Leif GW Persson i ”TV4 Nyhetsmorgon”.

GT har utan framgång sökt den misstänkte mannens advokat.