Leif GW Persson är skeptisk till metoden. Foto: OLLE SPORRONGLeif GW Persson är skeptisk till metoden. Foto: OLLE SPORRONG
Leif GW Persson är skeptisk till metoden. Foto: OLLE SPORRONG
Kvinnan hittades död vid Lassalyckans motionsspår. Foto: HENRIK JANSSONKvinnan hittades död vid Lassalyckans motionsspår. Foto: HENRIK JANSSON
Kvinnan hittades död vid Lassalyckans motionsspår. Foto: HENRIK JANSSON

Leif GW: "Kommer inte få någon träff"

Publicerad

200 män – så många kallades nyligen till förhör och DNA-topsning med anledning av mordet i Ulricehamn.

Men Leif GW Persson är skeptisk till att fallet kommer att lösas den vägen.

– De kommer inte få någon träff på någon, det tror jag inte, säger han i tisdagens program av "Veckans brott" i SVT.

För en och en halv månad sedan inträffade ett misstänkt mord vid spåret i Lassalyckans motionsområde i Ulricehamn. Offret är en kvinna i 60-årsåldern.

Nyligen tog polisen till en ovanlig metod i jakten på mördaren. Mass-sms:et som gick ut till 200 män i Ulricehamnsområdet inleddes så här:

"Du kallas till förhör med anledning av att det den 24 oktober 2017 skedde ett grovt brott i Ulricehamn. DU ÄR INTE MISSTÄNKT".

Leif GW Persson skeptisk

Personerna kommer bli kallade till förhör och kommer även att få lämna ett salivprov för DNA-analys som kommer jämföras med det specifika ärendet. De utvalda personerna har valts ut med hjälp av polisens gärningsmannaprofilgrupp. Utifrån vilka kriterier är dock oklart.

 

LÄS OCKSÅ: Polisen kartlägger staden i mördarjakten 

 

Men Leif GW Persson är skeptisk till att mordet kommer att lösas på det här sättet. Det säger han i tisdagens program av "Veckans brott".

– De kommer inte få någon träff på någon, det tror jag inte, säger den numera pensionerade polisprofessorn.

Leif GW Persson är skeptisk till metoden.Foto: OLLE SPORRONG

Han menar att DNA-topsning i värsta fall kan leda utredningen i fel riktning. Och att det bara är en liten del av det polisära arbetet.

– Frågan är vad det är för slags DNA. För alla DNA är inte lika bra. Ibland kan man haka fast sig vid DNA som inte har med saken att göra. Men det förmodar jag att man försökt försäkra sig om, säger han i programmet.

"Vi har en övertro"

Han fortsätter:

– Folk har en överdriven uppfattning om värdet av det här. Maximalt tio procent av alla brott som klaras upp med sådan här typ av bevisning, varav DNA inte är helheten utan en del av detta. Resten klarar man upp genom vanligt gammaldags, hederlig polisarbete.

– Vi har en övertro på det. I dåliga utredningar, när man har ett DNA som man tror på, så flyr man till det i stället för att bedriva det där ganska tungsamma gammaldags polisarbetet där man prickar av punkt för punkt så kutar man runt och topsar folk och ibland blir det ganska hej vilt, säger Leif GW Persson.

Kvinnan hittades död vid Lassalyckans motionsspår.Foto: HENRIK JANSSON

Han säger samtidigt att metoden är bra som ett komplement.

Redan första dagen topsades 60 av de 200 kallade männen, uppger "Veckans brott".

 

LÄS OCKSÅ: Här är sms:et som ska fånga mördaren 

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER