Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leif GW: Hells Angels kommer att hämnas

Leif GW Persson befarar att Hells Angels kan komma att utkräva hämnd efter helgens skottlossning i Mölnlycke. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Leif GW Persson anser att det är troligt att Hells Angels kommar söka hämnd för det som hände. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Åtta män skadades när en skottlossning utbröt vid en Hells Angels-anknuten klubbs lokal utanför Göteborg i helgen.

Nu planerar mc-klubben att hämnas, befarar Leif GW Persson.

– Jag tror att man har gett sig på fel mål här, säger kriminologiprofessorn i TV4:s "Nyhetsmorgon”.

I lördags kväll hölls en förfest i en HA-anknuten klubbs lokaler i Mölnlycke i Härryda utanför Göteborg – när en konstellation av andra personer dök upp och det uppstod skottlossning.

I den skottskadades sex och ytterligare två fick andra typer av skador.

Tolv män anhölls, men har nu släppts. Enligt polisen har de som misstänks ha dykt upp på platsen och legat bakom skottlossningen kopplingar till ett lokalt gäng som kallar sig för 435 efter postnumret i Mölnlycke.

– Jag kan inte säga att det är en konflikt mellan två konstellationer eller två gäng. Jag vet inte ens om de är ett gäng eller om de bara är kompisar som precis som i andra områden känner varandra och umgås, säger Håkan Johansson, åklagaren som tog över förundersökningen efter helgen.

Det var han som beslutade att de tolv skulle släppas på fri fot, samtidigt betonar han att misstankarna mot dem kvarstår.

Polisen arbetade i söndags innanför avspärrningarna. Foto: ADAM IHSE/TT

GW: Hells Angels kommer hämnas

Håkan Johansson säger att han inte vill gå ut med vad polisen tror föranledde skottlossningen – men i TV4:s "Nyhetsmorgon" lanserade kriminologprofessorn Leif GW Persson på onsdagsmorgonen sin teori.

– De vill ge Hells Angels fingret. ”Här ska ni inte vara” och så gör de den här typen av markering. Med alla de risker som det innebär, säger Leif GW Persson i programmet.

Han förklarar att Hells Angels har ett ”kolossalt våldskapital” och starka internationella kopplingar. GW befarar att mc-gänget nu vill hämnas det som hänt.

– Ja, allt annat skulle förvåna mig, säger Leif GW Persson i "Nyhetsmorgon", och fortsätter:

– De är representerade i nästan lika många länder som i FN. Erfarenhetsmässigt kan de hämta hit folk som hjälper dem från hela världen och då blir det knepigt. Jag tror att man har gett sig på fel mål här.

”De är representerade i nästan lika många länder som i FN”, säger Leif GW Persson om Hells Angels. Foto: MICHAEL PROBST/AP TT/NTB SCANPIX

Erik Nord om utvecklingen

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, har förklarat att polisen i Göteborg "följer utvecklingen noggrant".

– Det finns skäl att fundera över om det kan bli en fortsättning på det här. Vi kan föreställa oss en rad olika händelseutvecklingar och vi följer utvecklingen noggrant. Hur vi gör eller vad vi gör kan jag inte kommentera. Men vi har höjd beredskap om det kan komma att hända saker vi inte vill ska hända har han sagt.

Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg. Foto: HENRIK JANSSON

Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst, tycker att Erik Nord gett en bra beskrivning av läget, men betonar samtidigt att gemene man inte ska gå runt och vara orolig.

Generellt sett så säger han att HA snarare stöttar varandra inom det aktuella landet.

– Man börjar troligtvis med att sluta samman inom landet men skulle man behöva så kan de också ta hjälp av övriga Europa. Men det är inget som tyder på det nu, säger Sven Lindgren.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!