MÖRDAREN. Leif Johansson, 42, (till höger) dömdes till femton års fängelse för att ha mördat Eva-Lott Karlsson (till vänster) genom strypning i jakten på att komma över hennes kontokort.
MÖRDAREN. Leif Johansson, 42, (till höger) dömdes till femton års fängelse för att ha mördat Eva-Lott Karlsson (till vänster) genom strypning i jakten på att komma över hennes kontokort.

Leif, 42, strypmördade Eva-Lott – för pengar

Publicerad

VÅRGÅRDA. Strax före midnatt berättade mördaren för en tidigare flickvän att han dödat en person, att han haft handskar på sig och nu var rädd att åka dit.

Lite senare chattade exflickvännen med en kompis på Facebook om det fruktansvärda hon fått veta.

Nu har hovrätten fastställt det 15-åriga fängelsestraffet mot den 42-åriga fembarnspappan Leif Johansson trots hans nekande.

Det finns ingen teknisk bevisning som binder Leif Johansson till mordet på Eva-Lott Karlsson i Vårgårda i månadsskiftet januari-februari i år.

Därför har samtalet mellan honom och exflickvännen tillmätts stor betydelse både av Alingsås tingsrätt och hovrätten för Västra Sverige.

Exflickvännen har berättat att samma kväll, den 31 januari, som Eva-Lott Karlsson misstänks ha mördats blev hon kontaktad av den 42-årige mannen som hon haft ett förhållande med.

Chattade på Facebook

Hon gick med på att träffas och strax före halv tolv träffades de och kvinnan har berättat att Leif Johansson var i mycket uppskärrat tillstånd och berättade att han dödat en person, dock inte vem, att han haft handskar på sig och var mycket rädd för "att åka dit".

Kvinnan chattade senare på Facebook om det hon nyss fått veta och skrev bland annat:

"Allvarligt, det här är fan sjukt ..det som jag fick veta är fan ingen lek...å bära på en sån här hemlighet. ..det kommer jag inte klara..."

Mördaren berättade aldrig vem det var han dödat men hovrätten skriver i sin dom:

– Att det skulle vara ett rent sammanträffade att Leif Johansson skulle berätta detta samma natt som Eva-Lott Karlsson dödas och att berättelsen kommer vid en tidpunkt då rimligen endast mördaren kan känna till Eva-Lott Karlssons död är enligt hovrättens mening så utomordentligt osannolikt att det kan uteslutas.

– Det är ställt utom allt rimligt tvivel att Leif Johansson är gärningsmannen. Han ska därför som tingsrätten funnit dömas för mord.

Limtuben låg kvar

Eva-Lotta Karlsson dödades genom strypning. Mördaren hade dessutom strukit lim på hennes läppar och försökt limma ingen munnen.

Limtuben låg kvar på sängöverkastet när polisen kom till radhuset i Vårgårda och gjorde det hemska fyndet.

Motivet till mordet har chefsåklagare Urban Svenkvist beskrivit som pengar.

Leif Johansson och Eva-Lott Karlsson hade haft en relation och vid julhelgen förra året stal han Eva-Lotts kontokort och ha tog ut 10 600 kronor.

Mordkvällen misstänks han ha kommit tillbaka för att på nytt stjäla hennes kontokort. Men Eva-Lott Karlsson vägrade denna gång uppge vilka koderna var eller var hon förvarade uppgifter om dem.

– Vi tror att detta utlöste våldshandlingen, har chefsåklagare Urban Svenkvist sagt.

"Blev besviken"

Eva-Lott Karlsson barn kommenterade genom dottern Emma Dalenhag tingsrättsdomen på 15 års fängelse följande:

"Det finns inga år i världen som ger tillbaka vår mamma, samtidigt ska han inte gå fri för han är ju uppenbart farlig. Så vartenda år han blir dömd till fängelse är ju välkommet."

– Vi kommer att överklaga och begära prövning i högsta domstolen, säger advokat Johan Lövrup, Leif Johanssons advokat till GT.

Hur mottog din klient hovrättens dom?

– Han blev naturligtvis besviken. Det är bara att konstatera att hovrätten resonerat på samma sätt som tingsrätten trots att det inte finns någon teknisk bevisning mot min klient.

Ingemar Nilsson
Ingemar Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER