Hunden Leia. Foto: Privat
Hunden Leia. Foto: Privat

Leia fortfarande borta
– rekordmånga letar

Publicerad

Det blev Sveriges största eftersök av en bortsprungen hund.

Golden retrievern Leias försvinnande har fått ett hundratal människor att engagera sig.

Men trots den stora sökinsatsen är hon fortfarande borta.

På onsdagsmorgonen begav sig runt hundra personer ut i skog och mark i Lindome i Göteborg. Målet var att hitta den bortsprungna golden retrievern Leia, nio månader gammal, och bakom sökinsatsen står den ideella organisationen Hundsökarna. Bland sökarna fanns privatpersoner, jägare, hundägare och joggare, bland annat.

Söket klassas, enligt arrangörerna, som Sveriges största eftersök av en bortsprungen hund. Söket gjordes bland annat runt Sandsjön och i naturreservatet Sandsjöbacka där Leia försvann.

Fortfarande borta

Men trots den stora skaran sökande och alla timmar i skogen är Leia fortfarande borta. När GT pratade med arrangörerna vid halvfem på onsdagen hade en stor del av de frivilliga sökarna gett upp för dagen, men för de resterande 30-40 personerna väntade några timmar ytterligare i skogen.

– Just nu är det tomt på observationer och idéer, vi söker runtom på måfå. Vi har fortfarande folk ute i skogarna, sa Mikael Carlsson, ordförande i Hundsökarna, då.

Och när man beslutar sig för att runda av det aktiva sökandet på plats i skogarna fortsätter arbetet ändå.

– När vi är klara ute på fältet ska vi hem till datorn och fortsätta det digitala arbetet. Hela kvällen kommer vi att fortsätta på olika sätt.

Sett vit hund

Mikael Carlsson berättar att någon under natten till onsdag såg en vit hund i Varlaskogen i Kungsbacka. De vet dock inte om det var Leia men man har även sökt där under dagen.

– Förhoppningarna är att få ut ordet mer och att få in en observation på henne, någon som verkligen kan garantera att det verkligen var hon, säger Mikael Carlsson.

Hur långt kan en hund röra sig?

– En fullt frisk hund, som har tillgång till vatten och näring kan röra sig tio mil på en dag utan problem. Oftast gör de inte det men de kan ju. De flesta hundar som försvinner bildar sig ett revir efter ett tag där de försvann och håller sig i det området också försöker spåra sig tillbaka till husse och matte, säger Mikael Carlsson.

Hur klarar en hund kylan?

– Är hunden välmående och inte har några skador så brukar de klara sig rätt bra.

Försvunnen sedan nyår

Leia försvann vid lunchtid på nyårsafton när hon var ute med sin husse Jonas Rahm i naturreservatet Sandsjöbacka utanför Kungsbacka.

Mitt under joggingturen bara Leia försvann och kom inte tillbaka. Sedan dess har Jonas Rahm letat febrilt och har till och med sovit i sovsäck under bar himmel.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER