Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

The Spotnicks legendariske gitarrist Bo Winberg är död

Bo Winberg blev 80 år gammal.
Foto: LARSERIC LINDEN
The Spotnicks grundades i Göteborg i början av 60-talet.
Foto: OKÄND

Bo Winberg är död.

Gitarristen i det legendariska Göteborgsbandet The Spotnicks blev 80 år gammal.

– Det har varit många under årens lopp som har försökt kopiera honom, men jag har aldrig hört någon som lyckats, säger Bob Lander, medgrundare av The Spotnicks. 

Under natten mot fredag gick Bo Winberg ur tiden.

Han var en av fyra som grundade Göteborgsbandet The Spotnicks år 1961 – ett band som blev ett av de allra största inom sin genre. Bob Lander, en annan av bandets medlemmar, mottog dödsbeskedet tidigt på fredagsmorgonen.

– Jag är lite omtumlad. Bosse har satt många spår i både vinyl- och cd-skivor, men även i hjärtan. Vi har känt varandra i 61 år, och precis som i ett äktenskap har det inte alltid varit en dans på rosor. Men vi har alltid hittat tillbaka till varandra. Det har varit en fantastisk tid som jag inte hade velat missa för allt i världen. 

Han beskriver Bo Winbergs gitarrspel som helt unikt.

– Det har varit många under årens lopp som har försökt kopiera honom, men jag har aldrig hört någon som lyckats. Folk har trott att det var något med hans förstärkare eller hans gitarr, men det var hans spelsätt som gjorde honom unik.

Tekniskt geni

Åke Hammarin, god vän med Bo Winberg i över 50 år, är inne på samma linje:

– Han var en fantastisk musikbegåvning, ett tekniskt geni. Han skapade det unika ljudet som alla som gillar den typen av musik känner till. Han var en av de största gitarristerna inom genren som kallas instrumentalpop.

Också vännen och kollegan Nils Åke ”Nikke” Ström har nåtts av beskedet om Bo Winbergs bortgång. De har känt varandra sedan 70-talet.

– ”Bosse” var en av mina första hjältar. Han spelade hits på den första lp-skivan jag sparade ihop till. När jag flyttade till Göteborg blev vi kompisar och vi har spelat mycket tillsammans. Han var en go gubbe och en väldigt bra kompis, säger ”Nikke” Ström.

Bo Winberg i början av 80-talet.
Foto: ANDERS WEJROT

Har gett namn till spårvagn

The Spotnicks blev stora såväl inom som utanför Sveriges gränser. De turnerade runt om i världen. Bandet hade listplaceringar i England och var stora i också bland annat Tyskland, Frankrike och Japan.

År 2013 fick The Spotnicks Göteborgs spårvägars kulturpris och därmed sitt namn på en spårvagn. Lars-Börje Björfjäll, Göteborgs spårvägars vd, konstaterade då:

– The Spotnicks är ett av de största banden vi haft i Göteborg, i Sverige och faktiskt i hela världen. Under 1960-talet visste alla vilka The Spotnicks var och de satte därmed Sverige på kartan långt före både Abba och Roxette. Juryn och vi på Göteborgs Spårvägar är mycket stolta över att The Spotnicks blir årets Kulturpristagare och att en spårvagn kommer att bära deras namn under lång tid framöver.

Sista konserten i år

Bo Winberg tyckte att det var en stor ära att bandet fick en vagn uppkallad efter sig.

– Vi kommer att fortsätta så länge folk vill lyssna. Att få det här priset känns väldigt ärofyllt. Jag åker ofta spårvagn och det kommer nog kännas mycket speciellt att åka med vår ”egen” spårvagn, sa Bo Winberg då.

Sin avskedskonsert höll The Spotnicks så sent som den 30 mars förra året, i Musikens Hus i Göteborg.

GT har varit i kontakt med Bo Winbergs familj som godkänt publiceringen.