Legendarens bästa träningssemester

Löparlegendaren Evy Palm har nyss varit på träningssemester.
Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Evy Palm är en svensk löparlegendar.
Foto: Alexander Donka

De lata dagarna i solen är förbi.

För många är semestern tidpunkten att träna som aldrig förr.

– Det finns så mycket annat att göra än att ligga på stranden och sola eller att sitta i baren, säger löparlegendaren Evy Palm.

På sin lediga tid sitter man inte längre i skuggan och läser dagens blad.

I stället finns det ett stort antal bolag som erbjuder träningssemestrar av alla dess slag.

Tidigare löparstjärnan Evy Palm, 74, är nyss hemkommen från en sådan. Hon var i Portugal som instruktör för Springtravel.

– Vi har resenärer som säger: "aldrig mer solsemester". Det här är den bästa resan de har gjort, säger hon.

"Många återkommer"

Gamla som unga och vältränade atleter som glada motionärer. Evy Palm berättar att det är stor spridning på träningsresenärerna.

– De flesta kör i en vecka. Sedan är det många som återkommer och tar två veckor, likaså de som är pensionärer. Det blir semester samtidigt som man tränar, säger hon.

Konkurrenten STS Alpresor – som i samarbete med Nordic Wellness och GT arrangerar en special-träningsvecka på vintern och en på hösten – har inriktat sig på resor i Alperna.

– Trenden går mot att fler och fler vill aktivera sig på sin semester. Man vill hålla i gång när man är ledig, säger Anne Sandberg på STS Alpresor.

Hon tror att trenden med träningsresor kommer växa sig ännu starkare i framtiden.

– Man vill uppleva saker, så varför inte kombinera det med semester och göra det till en aktiv vecka? säger hon.

"Ska tycka om det"

Evy Palms gyllene tips är simpelt:

Ha skoj.

– En ska tycka om det en gör, säger hon.

Vad ska man tänka på inför en träningsresa?

– Man kan bara dra. Vi tar hand om dem som inte kommit i gång och har introduktioner i stavgång och löpning. Jag är med som löpledare och min man som ledare i stavgång. De får hjälp, säger Evy Palm.

Behöver man vara bra tränad?

– Nej. Det är väldigt viktigt att anpassa det efter resenärernas förutsättningar. Man ska tänka på att inte bli tröttare än att man ser fram emot nästa träningspass.

Tre arrangörer som erbjuder träningssemestrar


■ STS Alpresor
Arrangerar tillsammans med GT och Nordic Wellness en träningsvecka i Alperna till hösten. Den 3–10 september bär det av till Bad Gastein i Österrike, där det blir vandringar, mountainbiketur, föreläsningar och andra äventyr ledda av instruktören Åsa Berggren.


■ Springtime
Nordens ledande arrangör av träningsresor för vanliga motionärer. Har ett brett utbud och arbetar med välkända idrottsprofiler som instruktörer. Bland dem märks förre tennisstjärnan Jonas Björkman samt tidigare fotbollsspelarna Hanna Ljungberg och Tomas Brolin.


■ Solresor
Har bland annat en specialanpassad träningsresa för kvinnor. Resan innehåller, förutom träning, både olika utflykter och vinprovning. Träningsresorna är tematiserade, den tuffaste är den med tema "styrka och kondition".■