Löparlegendaren Evy Palm har nyss varit på träningssemester. Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSENLöparlegendaren Evy Palm har nyss varit på träningssemester. Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Löparlegendaren Evy Palm har nyss varit på träningssemester.  Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Evy Palm är en svensk löparlegendar. Foto: Alexander DonkaEvy Palm är en svensk löparlegendar. Foto: Alexander Donka
Evy Palm är en svensk löparlegendar.  Foto: Alexander Donka

Legendarens bästa träningssemester

Publicerad

De lata dagarna i solen är förbi.

För många är semestern tidpunkten att träna som aldrig förr.

– Det finns så mycket annat att göra än att ligga på stranden och sola eller att sitta i baren, säger löparlegendaren Evy Palm.

På sin lediga tid sitter man inte längre i skuggan och läser dagens blad.

I stället finns det ett stort antal bolag som erbjuder träningssemestrar av alla dess slag.

Tidigare löparstjärnan Evy Palm, 74, är nyss hemkommen från en sådan. Hon var i Portugal som instruktör för Springtravel.

– Vi har resenärer som säger: "aldrig mer solsemester". Det här är den bästa resan de har gjort, säger hon.

"Många återkommer"

Gamla som unga och vältränade atleter som glada motionärer. Evy Palm berättar att det är stor spridning på träningsresenärerna.

– De flesta kör i en vecka. Sedan är det många som återkommer och tar två veckor, likaså de som är pensionärer. Det blir semester samtidigt som man tränar, säger hon.

Konkurrenten STS Alpresor – som i samarbete med Nordic Wellness och GT arrangerar en special-träningsvecka på vintern och en på hösten – har inriktat sig på resor i Alperna.

– Trenden går mot att fler och fler vill aktivera sig på sin semester. Man vill hålla i gång när man är ledig, säger Anne Sandberg på STS Alpresor.

Hon tror att trenden med träningsresor kommer växa sig ännu starkare i framtiden.

– Man vill uppleva saker, så varför inte kombinera det med semester och göra det till en aktiv vecka? säger hon.

"Ska tycka om det"

Evy Palms gyllene tips är simpelt:

Ha skoj.

– En ska tycka om det en gör, säger hon.

Vad ska man tänka på inför en träningsresa?

– Man kan bara dra. Vi tar hand om dem som inte kommit i gång och har introduktioner i stavgång och löpning. Jag är med som löpledare och min man som ledare i stavgång. De får hjälp, säger Evy Palm.

Behöver man vara bra tränad?

– Nej. Det är väldigt viktigt att anpassa det efter resenärernas förutsättningar. Man ska tänka på att inte bli tröttare än att man ser fram emot nästa träningspass.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER