Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lega vill se krav på Kina inför konsulatbygget

EU-parlamentarikern David Lega, KD, vill se krav på Kina.Foto: RICKARD ERIKSSON / KD
Kina har i dag sitt konsulat på Grönsakstorget.Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Kina vill bygga ett nytt generalkonsulat i Göteborg och man vill ha en rejäl tomt att bygga på. Ärendet mals sedan länge i den kommunala förvaltningen. 

Men David Lega, KD, vill att Göteborg ska ställa motkrav på den kinesiska staten.

– Det handlar om en kommunistisk mördarstat. Då kan vi inte bara lägga oss platt utan vidare, säger EU-parlamentarikern Lega. 

Kina har redan ett konsulat i Göteborg. Man hyr sedan cirka 20 år in sig i en fastighet på Grönsakstorget i centrum, men man har nästan lika länge försökt få tillgång till mark för att bygga en egen fastighet i kommunen.

2017 fick man en stor tomt markanvisad intill Delsjöreservatet, men detta ledde till så stora protester från närboende att beslutande politiker sa nej till markanvisningen. 

Tittat på många alternativ

Sedan dess arbetar fastighets- och stadsbyggnadskontoret med att hitta en ny lämplig tomt. 

– Vi har tittat på åtta-tio olika alternativ, men just nu är det lite stiltje. Vi har skickat en skrivelse och bett om vägledning i frågan från ansvariga politiker, men har ännu inte fått någon respons, berättar Martin Öbo, direktör på kommunens fastighetskontor. 

Förra gången handlade protesterna om att det var ett grönområde som skulle hägnas in.

Den här gången kan det bli protester av andra orsaker: politiska.

EU-parlamentarikern David Lega, KD, har skrivit en debattartikel i ärendet i GT. Han menar bland annat att Kina inte ska få någon mark att bygga innan man frigivit den svenska medborgaren Gui Minhai som sitter fängelse i Kina.

– Det handlar om en svensk medborgare som kämpar för mänskliga rättigheter som sitter frihetsberövad i Kina. För mig är det självklart att vi ställer som krav att han ska släppas och att vi ska ställa krav på Kina om detta.

”Upp på nationell nivå”

Lega pekar också på att det finns en säkerhetspolitisk aspekt kring att låta Kina bygga sitt eget konsulat. Samtidigt som Kina vuxit till en gigantisk ekonomisk stormakt är man också ”en kommunistisk enpartistat med tiotals miljoner människoliv på sitt samvete. Och alltmedan förtrycket fortgår och Hongkong och Taiwan bävar för Pekings snabba upprustning, ökar Kina i rask takt sitt ekonomiska inflytande världen över.”, skriver Lega i sitt debattinlägg.

– Det här är en fråga som inte kan ligga enbart på tjänstemän på fastighetskontoret. Det måste upp på politisk nivå både kommunalt och nationellt. Förmågan att bedöma de säkerhetspolitiska aspekterna.

Innan politikerna sagt sitt och svarat på skrivelsen från fastighets- och stadsbyggnadskontoret kommer ingen markhänvisning för ett kinesiskt generalkonsulat att ske, säger Martin Öbo.

Politikerna fick skrivelsen för mer än två månader sedan. Då sa kommunstyrelsens ordförande, Axel Josefsson (m) till GP: 

 – I grund och botten är det inte en kommunalfråga. Det är en statlig fråga och Göteborgs stad driver inte utrikespolitik. Om ett land vill etablera ett konsulat så är det väl inget Göteborgs stad har någon sorts vetorätt mot. Jag har svårt att se någon kontrovers i detta utifrån stadens perspektiv.

GT söker Josefsson för en ny kommentar.

 

LÄS MER: UD får kritik för strategin för att få hem Gui Minhai