Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledningsstolpe kapad nära Teracom-mast

Bara dagarna innan Häglaredsmasten rasade saboterades ytterligare en mast i området, i Tranemo. Nu kommer nya uppgifter om att också en ledningsstolpe kapats i området.
Foto: Henrik Åslund/HS-Foto
Foto: Henrik Åslund/HS-Foto

En hög ledningsstolpe har kapats vid en mast söder om Tranemo.

Stolpen finns i närheten av den plats där någon klippt av en kabel som var nödvändig för Räddningstjänstens kommunikation, skriver Borås Tidning.

GT har tidigare skrivit om att en anläggning med mast belägen i Tranemo saboterades den 4 maj i år. Anläggningen, som liksom Häglaredsmasten drivs av bolaget Teracom, ska ha saboterats genom att någon klippt av en kabel som är nödvändig för Räddningstjänstens kommunikationer.

Under onsdagen har polisens tekniker på platsen också intresserat sig för en ledningsstolpe i närheten av den drabbade anläggningen utanför Tranemo. Det syns på snittet vid stolpens rot att den har kapats med en motorsåg eller ett liknande redskap, skriver BT. Den preliminära bedömningen är att det har gått en tid sedan stolpen kapades.

Utreds tillsammans

GT har tidigare berättat om attentatet mot den 332 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås som utreds som grovt sabotage. Ett brott som kan ge uppemot 18 år eller livstids fängelse.

Tillsammans med mastsabotaget utreds nu händelsen som inträffade i Tranemo den 4 maj. Räddningstjänstens kommunikation fungerade inte som den skulle och när en reparatör skickades till masten så upptäckte denne att en kabel hade klippts av.

– Med automatik går reservsystemet in, men det är olyckligt ändå, säger Per-Anders Näsström på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Per-Anders Näsström säger att kabeln som klipptes av befann sig i en containerliknande byggnad alldeles intill den omkring femtio meter höga masten.

– Båda händelserna är rubricerade som sabotage och det föll på sin naturlighet att båda handläggs av åklagare, säger kammaråklagare Patrik Tilly som har tagit över utredningen från polisen.