Ledning har brustit igen – dricksvatten stängs av

Bilden är från en annan läcka vid masthuggstroget som lagades under torsdagen.
Foto: Privat / Privat
Fyra stora vattenläckor har drabbat Göteborg i veckan.
Ledningen vid Övre Husargatan har gått sönder igen.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Under veckan har fyra stora vattenläckor inträffat i Göteborg. En läcka vid Övre Husargatan i centrala Göteborg gick under fredagsmorgonen upp igen, vilket får konsekvenser för boende och verksamheter i området.

– Tyvärr kommer vi att behöva stänga av vattnet där igen, säger Sven Särnbratt, driftledare på Kretslopp och Vatten.

På onsdagskvällen kom larmet om en vattenläcka på Övre Husargatan i Göteborg – vilket var den fjärde bara under den här veckan i Göteborg. Under fredagsmorgonen gick ledningen upp igen, säger Sven Särnbratt.

– Den gick tyvärr upp igen för en liten stund sen, så vi får gräva upp allt igen. Vi kommer behöva hålla på att arbeta där hela dagen.

Under onsdagen stängdes vattnet av för de boende i området och det behövs göras igen under dagen, säger Sven Särnbratt. 

– Tyvärr kommer vi behöva stänga av vattnet igen för dem. Jag vet inte exakt hur många hushåll som drabbas men det är ju rätt stora hus i området och en del verksamheter. 

Ovanligt för sommarhalvåret

Enligt Sven Särnbratt är det ovanligt att så här många vattenläckor inträffar under samma vecka vid den här tiden. 

– Det är ovanligt att det är så många på sommaren. På vintern är det betydligt vanligare med en eller två läckor om dagen när det fryser och bildas tjäle i marken. Men vid den här tiden brukar vi inte ha så många, framför allt inte på stora ledningar som det har varit, säger han. 

I måndags utbröt ytterligare en stor vattenläcka vid Masthuggstorget som orsakade trafikstörningar i flera dagar, men som nu är åtgärdad. Ledningen där var nästintill 100 år gammal berättar Sven Särnbratt och det är troligen förklaringen till varför den brast. Men varför de resterande läckorna uppstått vet man inte riktigt, säger han.

– Ledningen vid Övre Husargatan är från 1939 och de ska ju egentligen hålla runt 100 år. Värmen kan säkert påverka men vi brukar ändå inte ha så här många på sommaren.