Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wopenka: Det krävs forskning om vindkraft

FELSATSNING? Tyskland har byggt väldiga vindkraftverksparker, som den här utanför staden Heide, men satsningen har kostat mer än vad den gett. Nu menar många att man bör satsa på forskning och teknikutveckling, och först därefter börja bygga stort. Foto: Joachim Musehold

Mycket av debatten kring vindkraft i Sverige har hittills kretsat kring att den är klimatvänlig (vilket är positivt) men att vindkraftverken fördärvar landskapsbilden och orsakar störande ljud (negativt).

Det är hög tid att se på vindkraftsatsningen i ett bredare perspektiv, inte minst med tanke på utvecklingen i Tyskland.

Landet är en föregångare vad det gäller att ersätta främst kärnkraft med förnybar energi, men har fått sådana problem att också miljövännerna börjar bli tveksamma till metoderna.

Det finns flera orsaker, främst ekonomiska.

Tyska staten har pumpat in miljarder euro i subventioner till för-nybar energi sedan år 2000.

Ändå har elpriset stigit med 80 procent (mot 48 i övriga Europa), och man talat nu om "energifattigdom" hos miljoner tyska hushåll med låga inkomster och höga elräkningar.

 

De höga priserna gör även att företag börjar dra öronen åt sig. Enligt en debattartikel i SvD har till exempel det stora kemiföretaget BASF meddelat att det tills vidare inte kommer att fortsätta investera i Tyskland, endast i andra länder.

Till detta kommer otillförlitligheten. Ojämna vindar och vindstyrkor har lett till att landet periodvis är starkt beroende av miljöfarliga kolkraftverk, samt under senare år av i allt större utsträckning av gasleveranser från Ryssland. Vilket i sin tur inneburit att klimatförbättringarna är minimala, trots de omfattande investeringarna och väldig subventionerna.

Det är alltså inte märkligt att "gröna" politiker i Tyskland börjar betvivla att den nuvarande satsningen är så bra.

 

Sverige ligger en bra bit efter Tyskland vad det gäller vindkraft, men även här märks en viss tvekan. Vindkraftproduktionen har tiodubblats sedan 2006 och subventioneras med 30-40 procent, men svarar för endast sju procent av elproduktionen. Till exempel Vindpark Vänern gick med 37 miljoner i förlust förra året.

Flera kommuner börjar därför dra öronen åt sig vad det gäller investeringar. Ett exempel är det veto som kommunfullmäktige lagt in mot vindkraftplanerna i södra Uddevalla, ett annat att Falkenberg kraftigt begränsade markutrymmet för vindkraftverk när kommunens översiktplan nyligen klubbades.

Vindkraftverken är viktiga och behövs, men vi har haft väl bråttom med utbyggnaden. Forskningen och tekniken kring vindkraften befinner sig ännu i sin linda.

Alla är eniga om att de kan förbättras, liksom lagringsmöjligheterna för den producerade energin.

Med vår tids accelererande tekniska utveckling kan dagens vindkraftsteknik på mindre ett par decennier vara lika omodern som en T-Ford eller ett ånglok är i dag.

I Tyskland förordar allt fler att de miljarder som pumpas in i snart omoderna vindkraftverk samt subventioner till viss del i stället ska användas till forskning och teknikutveckling för få fram en mer effektiv produktion och bättre lagring.

 

Det är ett riktigt och viktigt resonemang som snarast bör föras även i Sverige. Satsa på en stor vindkraftsutbyggnad först när denna är samhällsekonomiskt försvarbar.

Det gäller inte minst i Göteborg, där planerna på ett klumpigt jättevindkraftverk vid Hake fjord hänger som ett kostnadskrävande hot över invånarna.