Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vuxenutbildningen ska ha högsta kvalitet

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gett  tjänstemännen i Göteborg i uppdrag att utreda möjligheterna att förbjuda  de företag som erbjuder vuxenutbildning i Göteborg från att ta ut  vinst. Det uppdraget kommer att redovisas på vuxenutbildningsnämnden i  morgon, och frågan är hur de rödgröna kommer att hantera resultatet.

Vi kan konstatera att flertalet av de utbildningsanordnare som i dag har avtal med Göteborgs stad skulle exkluderas om de rödgrönas förslag gick igenom. En stor del av vuxenutbildningen i Göteborg bedrivs i dag i aktiebolagsform, från statliga Lernia till ABF, som driver sin vuxenutbildning i Aktiebolaget ABF Vux, till den mindre anordnaren Sveas.

Då det finns skäl att tro att inget eller få av dessa bolag i dag använder sig av bolagsordningen gällande vinstbegränsning skulle dessa bolag exkluderas eller tvingas till en omfattande juridisk process, som många gånger går emot ägarens intentioner och intressen, för att kunna fortsätta delta i upphandlingar i Göteborgs stad. Också Göteborgs stads juridiska avdelning är kritisk mot förslaget, som man menar sannolikt strider mot lagen om offentlig upphandling.


Från alliansens sida ser vi det som viktigt och vill prioritera att den verksamhet som Göteborgs stads vuxenutbildning erbjuder är av den absolut bästa möjliga kvaliteten. Avgörande för om en organisation ska få erbjuda utbildning som finansieras av Göteborgs stad ska vara hur väl utbildningen tjänar eleven och ger denne möjligheter att utvecklas.

Om det sedan är en kommunal förvaltning, en ideell organisation eller ett vinstdrivande företag som erbjuder utbildningen är underordnat för oss.

Med anledning av den juridiska bedömningen föreslår förvaltningen i sitt tjänsteutlåtande att förslaget inte ska gå igenom. Men frågan om alternativ drift och möjligheten att göra vinst är prestigeladdad för den rödgröna majoriteten i Göteborgs stad. På den socialdemokratiska partistämman i våras var diskussionen infekterad och rödgröna företrädare har velat fram och tillbaka kring hur de ser på frågan.


Vi hoppas att de rödgröna väljer att backa från sitt förslag - konsekvenserna för alla elever i Göteborgs vuxenutbildning är annars svåra att överblicka. Men risken är att de låter politisk prestige gå före såväl elevernas möjlighet att fullgöra sin utbildning som de juridiska avväganden som stadens tjänstemän har gjort.


Hampus Magnusson

Biträdande kommunalråd (M), vice ordförande i Vuxenutbildningsnämnden