Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vindkraften står i motvind i Sverige

Kritiken och motståndet mot vindkraftverken växer, och utbyggnaden i Sverige har börjat gå så långsamt att vindkraftindustrin fått ekonomiska problem.
Foto: Per Wissing

Vindkraftutbyggnaden i Sverige har gått avsevärt långsammare än vad klimatvännerna och vindkraftindustrin hoppats på. Detta i kombination med sjunkande elpriser har börjat ge de energiföretag som satsar hårt på vindkraft problem.

Triventus i Falkenberg har tvingats ansöka om företagsrekonstruktion - säkert en chock för de 70 anställda med tanke på att företaget så sent som 2010 prisbelönades för sin goda tillväxt och spåddes en lysande framtid.

Utvecklingen för Triventus följs med oro av andra bolag i vindkraftbranschen. Dessa har även andra problem att brottas med - inte minst det växande motståndet mot nybyggnationer av vindkraftverk. Såväl naturorganisationer som enskilda personer har många invändningar, och i ett fall har till och med FN gripit in. Det gäller det planerade byggandet av vindkraftverk på Öland, som FN-organet Unesco menar utgör ett allvarligt hot mot världsarvet Alvaret.

I Västsverige diskuteras varje planerad byggnation livligt. Protesterna mot planerna på fler vindkraftverk i Hake fjord växer, i Halland har debatten varit het och i Vårgårda har kommunen tvingats göra om sin vindkraftplan efter starka protester. Vilket nu också den nya planen börjar bli utsatt för.

Men kritiken mot vindkraftverken handlar inte enbart om deras föga estetiska värde. De ljudmässiga störningar de åstadkommer har i vissa fall visat sig vara värre än beräknat, och den energimängd de producerar har långt ifrån alltid nått upp till förhoppningarna.

Debatten är därför hetsig inte endast i Sverige. Vissa länder fortsätter sin snabba utbyggnad, andra har dragit ner på den: åsikt står mot åsikt, utredning mot utredning och expert mot expert. Det enda alla är eniga om är att vindkraften inte skadar klimatet. Och det är givetvis en betydande fördel.

Två saker står klara:

Det finns fortfarande ett antal frågetecken förknippade med vindkraft och vindkraftverk. Innan dessa är uträtade är det vettigt att inte ha för bråttom med utbyggnaden. Det vore oansvarigt att pumpa in miljardbelopp i till exempel Hake fjord om inte effektiviteten kan garanteras och hotande störningseffekter i görligaste mån elimineras.

Lika oansvarigt vore det att skynda på en avveckling av kärnkraften i Sverige. En vindkraftutbyggnad omfattande nog att ersätta kärnkraften kommer att dröja i decennier, även om takten kan ökas. För att undvika en för näringslivet förödande energiransonering skulle Sverige tvingas att importera dyr elektricitet - producerad på allt annat än klimatvänligt sätt. För oavsett vad man anser om kärnkraft, så utgör inte heller den något klimathot.

Debatten om vindkraft och kärnkraft är inte på långa vägar över. Men det är en viktig fråga som kommer att påverka Sverige för lång tid framåt. Därför ska inte besluten hetsas fram av enbart klimattänkande, hur viktigt detta än är.