Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vindkraften har allra minst miljöpåverkan

Foto: Lasse Svensson

Det är glädjande att Moderaterna engagerar sig i elproduktionens miljöpåverkan. Men frågan är varför Ingvar Orrelid (i GT 11/8) ger sig på vindkraften som enligt EU är den elproduktion som ger minst miljö- och hälsoeffekter?

Orrelid oroar sig för miljökonsekvenserna i Kina av de planerade vindkraftverken i Hakefjorden. Han tror att alla vindkraftverk är beroende av neodym, en metall vars brytning orsakar stora hälso- och miljöproblem i Mongoliet.

Det är riktigt att neodym är en metall som huvudsakligen bryts i Kina under oacceptabla villkor. Brytningen ger stora mängder radioaktivt avfall som dumpas i sjöar, och arbetet är hälsovådligt samtidigt som skyddsåtgärderna är undermåliga.

Det är också riktigt att vissa vindkraftverk innehåller neodym i generatorerna och därmed bidrar till ett problem. Men neodym används i generatorer för alla typer av elproduktion. Att välja bort vindkraften löser inte problemet eftersom i stort sett all elproduktion behöver generatorer. Det är också mycket få vindkraftverk som innehåller metallen - i Sverige handlar det om ett par vindkraftverk av de tusentals som finns. Göteborg Energi ställer också hårda miljökrav på de vindkraftverk som företaget bygger.

Miljöpartiet har länge följt frågan och har en dialog med den svenska vindkraftsbranschen om problemet. Branschen inser själva det och arbetar för att undvika neodym.

Samtidigt är det viktigt att behålla perspektivet. Neodym används i den mobiltelefon som Orrelid antagligen har, liksom i alla andra mobiltelefoner, i hans dator, i hans USB-minne, i hans hörlurar och i katalysatorn på hans bil. Faktum är att vindkraftverken globalt använder ungefär en procent av det neodym som bryts i Kina. I Sverige finns det mellan hundra och tusen gånger mer neodym i bilar och elektronik än i vindkraftverk.

Om Moderaterna vill göra skillnad i verkligheten borde de ha ett bredare perspektiv och prata med biltillverkarna om deras användning av metallen. Eller, ännu hellre, engagera sig i brytningen av uran till de svenska kärnreaktorerna. Den sker under ännu sämre förhållanden i Afrika och Kazakstan och blir efter användningen dessutom ett livsfarligt avfall i 100 000 år.

All energiomvandling har miljökonsekvenser av olika karaktär och omfattning. För några år sedan avslutades ett tioårigt projekt inom EU kallat "Extern E", där man noggrant kartlade miljö- och hälsoeffekterna i alla led hos alla befintliga metoder för att producera el. Vindkraft var utan konkurrens den metod som hade minst miljö- och hälsoeffekter.


Lise Nordin

Riksdagsledamot (MP).


Kia Andreasson

Miljökommunalråd (MP) i Göteborg.