Vi ska inte göra om Tysklands misstag

Publicerad

Matilda Ernkrans (S) och Marina Johansson (S) skriver i GT den 20/5 om den moderata miljöpolitiken. Vi moderater vill förtydliga att vi har en aktiv klimat- och miljöpolitik för fler jobb och nya teknikinnovationer. Sverige är nämligen bäst i världen när det gäller att minska utsläpp och främja förnybar energi. Med 51 procent förnybar energi har vi redan nått vårt mål för 2020. Tack vare alliansen.

Debattörerna nämner GoBiGas som en pådrivare för fler jobb och bättre miljö. Projektet är en förlustaffär som hittills kostat göteborgarna 1,2 miljarder kronor. Varje jobb har kostat tiotals miljoner och fortsätter kosta varje år. S vill också förstöra Göteborgs vackra innerskärgård med en gigantisk vindpark, med stora miljökonsekvenser och ekonomiska förluster. För samma pengar kunde vi fått många gånger större miljönytta.

Om vi följer S-råden till utbyggnad av förnybar energi riskerar vi att råka ut för samma energiöde som Tyskland. Landets Energiewende var tänkt att ta det bort från kärnkraft och fossila bränslen till den förnyelsebara energin. Med facit i hand har Tyskland demonstrerat för Sverige och övriga världen hur man inte ska göra.

 

Då den gröna energin inte är tillförlitlig och kärnkraften avvecklas i förtid, måste Tyskland köpa kopiösa mängder fossila bränslen. Därför har deras koldioxidutsläpp ökat sedan 2011, trots enorma subventionerna till förnyelsebar energi. Tysklands ökning av utsläpp äter upp Sveriges minskning flera gånger om.

Elpriserna i Tyskland är bland de högsta i Europa. Den totala subventionen sedan år 2000 är hisnande 965 miljarder kronor. Energiomvandlingen har gjort att 6,9 miljoner familjer lever i energifattigdom. Fattiga hyresgäster runtom i landet betalar för att förmögna husägare i Bayern ska få installera solpaneler på taken. S-politiken skulle alltså innebära att Sverige tar från de fattiga och ger till de rika, precis som i Tyskland.

 

M jobbar i stället för en ambitiös klimatpolitik där alla länder tar ett stort ansvar. I förhandlingarna om EU:s nya klimatramverk fram till 2030 har den alliansledda regeringen varit drivande för att påskynda processen. Målsättningen är att träffa ett globalt avtal vid FN:s klimatkonferens i Paris 2015. Det är först när vi har en billig och effektiv förnyelsebar energi som vi på allvar kan få fart på omställningen. Den svenska energipolitiken vilar på tre ben, som är den svenska klimatsuccén: vattenkraft, kärnkraft och förnyelsebart. Det är så vi tar ansvar för jobben, utsläppen och miljön i Sverige och Europa.

 

Martin Wannholt
Kommunalråd (M) Göteborg
Lars Hjälmered
Riksdagsledamot (M) och gruppledare Näringsutskottet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER