Mot bakgrund av detta är det viktigt att reda ut vad en uppgörelse inom ramen för försvarsberedningen innebär. Vi socialdemokrater anser att en sådan drar upp riktlinjerna för nästa försvarsbeslut och också gäller oavsett regering efter valet i höst. En uppgörelse över blockgränsen anser vi leder till att blockpolitiken kan läggas åt sidan. Annars har uppgörelsen ingen mening.
Delar Cecilia Widegren denna uppfattning? Om svaret är ja så blir hennes splittrande debatterande om olika partiers ställningstaganden avslöjat som den överpolitiserade skuggboxning det är (GT 24/3).
Tyvärr ger hon en felaktig bild av regeringens så kallade satsningar på försvaret. De urholkas av besparingar. 300 miljoner kronor anslogs för att bidra till JAS-finansieringen, men man bortser ifrån att den ofinansierade merkostnaden är större än så på årsbasis.
Hon glömmer också konsekvent bort det besvärliga besparingsbetinget på 500 miljoner kronor som nu belastar Försvarsmakten. Dessutom aviserade finansminister Anders Borg ytterligare besparingar på 101 miljoner för en kort tid sedan. Nu talar Borg utan precision om nya satsningar på försvaret. Gäller fortfarande det extra sparbetinget på 101 miljoner?
Moderaterna har uppenbara problem med att hålla linjen och skapa trovärdighet kring sin politik. Vi satsar mer pengar på förband och materiel i vår alternativa budget än regeringen. Vår linje är konsekvent och förankrad i verkligheten. I kontrast till detta så kan vi betrakta en moderat politik med besked och kontrabesked från finansministern. Det bygger ingen långsiktig stabilitet!
Peter Hultqvist
Ordförande (S) i riksdagens försvarsutskott.