"Västsverige har en stor tillväxtpotential"

Publicerad

På måndag besöker alliansen i riksdagens näringsutskott olika företag i Göteborg på vår vårturné. Göteborg och Västsverige har en enorm tillväxtpotential som måste tas tillvara. Vi söker därför väljarnas förtroende för att ytterligare kunna förbättra villkoren och skapa förutsättningarna för ett Göteborg och ett Sverige med ett entreprenörskapsklimat i världsklass.

Jämfört med 2006 är det i dag över 250 000 fler som går till jobbet. Det är en utveckling som gjorts möjlig genom att lätta på skattebördan och öppna nya marknader för företagare och entreprenörer. Sverige är i dag innovationsledande i EU och ekonomin har påbörjat en fas av återhämtning efter den globala ekonomiska krisen.

 

Under lång tid har dock Göteborg präglats av svårigheter att behålla de talanger som skulle kunna vara nästa företagare och jobbskapare. Regionen har fått låga betyg när gäller företagsklimat och har samtidigt haft fler högskoleutbildade som flyttat ut än som flyttat in. Det är en utveckling vi vill vända. Samtidigt som vi driver på för ett maktskifte i Göteborgs stad finns ett flertal nationella åtgärder som alliansen vill genomföra som också kommer att gynna Göteborg:

För det första ska utländska doktorander kunna kvalificera sig för permanent uppehållstillstånd i Sverige. Varje år kommer hundratals talangfulla studenter och forskare till Chalmers och Göteborgs universitet, och genom att behålla deras kompetens i regionen ökar vi vår konkurrenskraft.

För det andra vill vi slå vakt om de sänkta skatterna för att anställa unga och den halverade restaurangmomsen. Bara i Göteborg skulle en höjning av ungdomsskatten, så som Socialdemokraterna föreslår, motsvara 3 638 heltidsjobb för unga.

 

För det tredje ser vi också vikten av att Göteborg ges rätt förutsättningar för att vara en motor i det industriella Sverige. Göteborgs hamn är Skandinaviens största med cirka 11 000 fartygsanlöp om året. Nära 30 procent av svensk utrikeshandel passerar här, därför satsar vi stora resurser på att garantera att industrins godstrafik smidigare ska kunna ta sig till och från hamnen. Vi kommer också att bygga ut E20 genom Västra Götaland för att öka säkerheten och tillgängligheten för såväl jobbpendlare som godstrafik.

Varje reform vi föreslår är fullt finansierad, krona för krona. Det står i stark kontrast till S, som fortfarande saknar 11 miljarder i sin budget. Vi lovar inte allt till alla, men det vi lovar håller vi.

Mats Odell

Ordförande (KD) i riksdagens näringsutskott

Lars Hjälmered

Ledamot (M) i riksdagens näringsutskott

Karin Östbring Bergman

Kandidat (C) till riksdagen

Eva Flyborg

Ledamot (FP) i riksdagens näringsutskott

debatt Näringslivet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER