Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Västsverige har en stor tillväxtpotential"

På måndag besöker alliansen i riksdagens näringsutskott olika företag i Göteborg på vår vårturné. Göteborg och Västsverige har en enorm tillväxtpotential som måste tas tillvara. Vi söker därför väljarnas förtroende för att ytterligare kunna förbättra villkoren och skapa förutsättningarna för ett Göteborg och ett Sverige med ett entreprenörskapsklimat i världsklass.

Jämfört med 2006 är det i dag över 250 000 fler som går till jobbet. Det är en utveckling som gjorts möjlig genom att lätta på skattebördan och öppna nya marknader för företagare och entreprenörer. Sverige är i dag innovationsledande i EU och ekonomin har påbörjat en fas av återhämtning efter den globala ekonomiska krisen.

 

Under lång tid har dock Göteborg präglats av svårigheter att behålla de talanger som skulle kunna vara nästa företagare och jobbskapare. Regionen har fått låga betyg när gäller företagsklimat och har samtidigt haft fler högskoleutbildade som flyttat ut än som flyttat in. Det är en utveckling vi vill vända. Samtidigt som vi driver på för ett maktskifte i Göteborgs stad finns ett flertal nationella åtgärder som alliansen vill genomföra som också kommer att gynna Göteborg:

För det första ska utländska doktorander kunna kvalificera sig för permanent uppehållstillstånd i Sverige. Varje år kommer hundratals talangfulla studenter och forskare till Chalmers och Göteborgs universitet, och genom att behålla deras kompetens i regionen ökar vi vår konkurrenskraft.

För det andra vill vi slå vakt om de sänkta skatterna för att anställa unga och den halverade restaurangmomsen. Bara i Göteborg skulle en höjning av ungdomsskatten, så som Socialdemokraterna föreslår, motsvara 3 638 heltidsjobb för unga.

 

För det tredje ser vi också vikten av att Göteborg ges rätt förutsättningar för att vara en motor i det industriella Sverige. Göteborgs hamn är Skandinaviens största med cirka 11 000 fartygsanlöp om året. Nära 30 procent av svensk utrikeshandel passerar här, därför satsar vi stora resurser på att garantera att industrins godstrafik smidigare ska kunna ta sig till och från hamnen. Vi kommer också att bygga ut E20 genom Västra Götaland för att öka säkerheten och tillgängligheten för såväl jobbpendlare som godstrafik.

Varje reform vi föreslår är fullt finansierad, krona för krona. Det står i stark kontrast till S, som fortfarande saknar 11 miljarder i sin budget. Vi lovar inte allt till alla, men det vi lovar håller vi.

Mats Odell

Ordförande (KD) i riksdagens näringsutskott

Lars Hjälmered

Ledamot (M) i riksdagens näringsutskott

Karin Östbring Bergman

Kandidat (C) till riksdagen

Eva Flyborg

Ledamot (FP) i riksdagens näringsutskott

debatt Näringslivet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!