Västra Götaland - en förebild för Sverige

Publicerad

Regeringen har efterlyst ett utvidgat samarbete mellan landets mindre och medelstora lärosäten. Vi tar nu ett första steg. Tack vare 17 miljoner i bidrag från regionen under två år drar Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde i gång ett unikt forskningssamarbete.

Genom att förena och dra nytta av varandras styrkeområden vill lärosätena gemensamt ytterligare höja nivån på forskningen - till gagn både för näringsliv och för offentlig förvaltning.

Vi hittar alltså inte på något nytt utan bygger vidare på den spetskompetens som redan finns i Borås och Skövde. För att möta samhällets behov av nya innovationer behöver vi forma starkare forskarmiljöer. Detta skapar i sin tur bättre förutsättningar för extern forskningsfinansiering.

Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde har båda en inriktning där "praktikens problem" står i centrum och vi har en stark samhällsrelevans. Inom ramen för det nya forskningssamarbetet har vi identifierat fyra programområden. För två av dessa står Västra Götalandsregionen som medfinansiär. Det ena området benämner vi "Textil, design och hållbar utveckling", det andra "Informations- och kommunikationsteknik". Inom dessa områden hoppas vi skapa forskningsmiljöer som är nationellt ledande och internationellt erkända.

Vårt nystartade forskningssamarbete följs på nära håll av regionalutvecklingsnämnden i Västra Götaland. Företrädare för regionen är angelägna om att utveckla en starkare lärosätesstruktur och upprätthålla och utveckla hög forskningskvalitet i västra Sverige. Förutom bättre möjligheter till utökat stöd från nationella och internationella finansiärer, ger regionens medfinansiering oss också möjlighet att delta i det så kallade Horizon 2020-programmet, EU-kommissionens förslag till ett nytt europeiskt ramprogram för forskning och innovation. I det betonas just det vi satsar på - samhällsrelevans, flervetenskap och hållbar utveckling.

Innovationer i företag och offentlig verksamhet är nödvändiga för en gynnsam samhällsutveckling. Här har universitet och högskolor en viktig roll att spela. Vi ska verka för samverkan och för att forskningsresultat kommer till verklig nytta utanför den akademiska världen.

Med denna artikel pekar vi på den möjlighet som regional finansiering av forskningen innebär och att det finns nya vägar att utveckla konkurrenskraftiga forskarmiljöer. Modellen i Borås och Skövde är av nationellt intresse. Strategiska satsningar av det här slaget stärker den högre utbildningen och forskningen och gör mindre och medelstora lärosäten mer konkurrenskraftiga. Vi hoppas att andra vill ta efter och att vi får ett ökat fokus på innovation och nyttiggörande.

 

Björn Brorström

Rektor Högskolan i Borås 

 

Sigbritt Karlsson

Rektor Högskolan i Skövde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER