Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varning för tullarna
på vilda västkusten

Magnus Johansson är advokat i Göteborg och företräder Farhad Tajarobi.

Astra-farmaceuten Farhad Tajarobi är tydligen lik en smugglare - därför tycker JK och Tullverket att han ska finna sig i att övermannas av beväpnande tullare framför ögonen på sina barn och frihetsberövas i 17 timmar utan ersättning, skriver Magnus Johansson.

Farhad Tajarobi, 42 år, arbetar som farmaceut på Astra i Mölndal, är gift och har två barn, fyra och två år. En kväll i höstas var han och barnen på väg hem, efter att ha besökt en släkting. Farhad beslöt att ta vägen förbi en bilfirma för att visa den äldste sonen den bil han tänkte köpa nästa dag. Vad han inte visste var att just då befann sig två civilklädda tjänstemän från Tullverket på platsen och spanade efter en misstänkt i en smugglingshärva. Farhad hann knappt stanna bilen på parkeringen förrän två män med uppdragna luvor plötsligt kom rusande mot bilen. Den ena med en pistol i sin hand. Övertygad om att de två männen var rånare, backade Farhad så fort han kunde. Dessvärre krockade han med ett cementblock och bilen blev stående. De båda männen kom ifatt och slet ut Farhad som kämpade för sitt liv att komma loss.

Först när männen övermannat honom visades en legitimation upp som berättade att männen var från Tullverket. Problemet var att man hade gripit fel person.

Här skulle historien ha kunnat sluta. Efter tumult och gripande borde misstaget snabbt ha kunnat redas ut. Efter att Farhad uppvisat sin legitimation och berättat varför han var på platsen. Uppgifter som med lätthet skulle ha kunnat bli kontrollerade. I stället valde tulltjänstemännen att föra Farhad till arresten, där han senare under kvällen blev förhörd. Vid midnatt beslöt åklagare att anhålla honom. Först 17 timmar efter gripandet beslöt åklagare att släppa honom.

Tullverkets tjänstemän har, i efterhand, anfört att de tidigare under dagen iakttagit misstänkt grovt tullbrott i nära anslutning till den aktuella platsen, två misstänkta var redan gripna och Farhads utseende överensstämde med en tredje misstänkts utseende.

Farhad vände sig till Justitiekanslern, JK, och yrkade på skadestånd för bland annat frihetsberövande, inkomstbortfall och skador på bilen. JK nekade ersättning då Farhad inte hade varit frihetsberövad minst 24 timmar och då gripandet, skötts korrekt, givet aktuell information. Farhad vände sig då till Tullverket, som tidigare gett muntligt löfte om ersättning, med motsvarande skadeståndskrav.

Farhad vände sig till Tullverket

Oavsett om Tullverket inte kan klandras för gripandet, som sådant, ansåg Farhad - givetvis - att skadorna som drabbat honom och hans familj inte hade uppstått om inte tjänstemännen kommit rusande med draget vapen mot honom och hans barn. Han hade inte, i panik, backat bilen så att den blivit krockskadad. Han hade då inte heller förlorat någon arbetsinkomst och hans fyraårige son hade inte haft de mardrömmar han har i dag. Få kan rimligen invända mot detta. Dock avslog även Tullverket skadeståndskraven, på samma grund som JK - gripandet och anhållandet var korrekt, givet den information som tjänstemännen hade.

De flesta av oss har nog förståelse för att polis och tull, ibland, måste agera snabbt och utan att ha all information för att gripa misstänkta. Det är emellertid svårt att förstå varför inte det uppstådda missförståndet kunde klaras upp tämligen omgående efter det att Farhad hade blivit identifierad. Det är svårt att frigöra sig från misstanken att Tullverket helt enkelt ville att Farhad skulle sitta inlåst 17 timmar för att bli "mör och medgörlig". Farhad själv upplevde dessa timmar, inlåst i en liten cell, utan möjlighet att kommunicera med sina anhöriga, som fruktansvärd.

Vad som är än mer förvånande är att Tullverket, med facit i hand, inte gör rätt för sig och ersätter Farhad den skada som Tullverket, ostridigt, orsakat.

Tullverket avslutar i stället sitt beslut med en önskan om att Farhad har "förståelse för att Tullverkets verksamhet är nödvändig för att Tullverket ska kunna fullgöra de viktiga samhällsuppgifter som ryms inom myndighetens uppdrag." Tyvärr kan Farhad fortfarande inte förstå varför Tullverket inte ersätter honom när man gjort fel.

Hur mycket ska vanliga, skötsamma medborgare egentligen tåla att utsättas för innan myndigheter tar sitt ansvar när uppenbara felaktigheter har begåtts?

 

MAGNUS JOHANSSON

Advokat i Göteborg och företräder Farhad Tajarobi