Debatt: Vänstern vill stoppa viktiga jobbchanser

Publicerad
Uppdaterad

Den ekonomiska turbulensen i vår omvärld börjar nu få effekt på Sveriges ekonomi. Det ställer krav på en aktiv arbetsmarknadspolitik. Vi måste värna de jobb som finns och satsa på branscher där nya jobba kan växa fram.
Sverige har drygt 1,2 miljoner ungdomar i åldrarna 15-24 år. De vill arbeta, är kreativa och fyllda av framtidstro och tillförsikt. De allra flesta är väl rustade för arbetsmarknadens möjligheter och utmaningar och kommer att få ett jobb efter avslutad utbildning. Men för 119 000 av dem ser situationen annorlunda ut.

Den höga ungdomsarbetslösheten är inget nytt fenomen i Sverige. ­ Problemet har funnits i decennier. Det är allvarligt och något som arbetsmarknadens parter och politiker måste ta på stort allvar. Alliansen har påbörjat reformer både inom skol- och arbetsmarknadsområdet men mer finns att göra.
För oss är insikten om att alla jobb behövs ­central, men den delas tyvärr inte av alla i svensk politik. När Vänsterpartiet nyligen höll sin kongress klargjorde man tydligt att vissa jobb inte är fina nog. Denna gång handlade det om förbjuda bemanningsföretag, men resonemanget känns igen från debatter om rut-avdrag och den sänkta restaurangmomsen.

Vänsterpartiet vill dela in jobb i de som är "rätt" och de som helt enkelt inte duger. När flera grupper behöver stärkt stöd och sänkta trösklar för att komma in på arbetsmarknaden är det politikens ansvar att erbjuda lösningar. För V tycks det i stället ha blivit praxis att säga nej till arbetstillfällen, trots att de erbjuder goda villkor och avtalsenliga löner.
I dag är tillsvidareanställningar huvudregeln och så ska det fortsätta vara. ­ Samtidigt kan en tidsbegränsad anställning eller en anställning i ett bemanningsföretag för många vara en viktig bro in på ­ arbetsmarknaden. En stor andel av branschens företag är anslutna till kollektivavtal och generellt gäller samma arbetsrättsliga regler för anställda i bemanningsföretag som för andra. En anställning i ett bemanningsföretag är så god som ­ någon annan.

Vi är fast övertygande om att vi måste fortsätta driva en politik där utgångspunkten är att alla jobb behövs. Att rynka på näsan till vissa jobb är inte att ta ansvar eller att ta arbetsmarknads­politiken på allvar.
Nya Moderaterna har ett tydligt budskap till alla som jobbar inom bemanningsbranschen, med hushållsnära tjänster, på restaurang eller hotell eller som bygger om i hus: Vi ser er, ni gör ett viktigt jobb och vi vill att ni ska bli flera.

Tomas Tobé
Riksdags-ledamot (M) och ordförande i arbetsmarknadsutskottet

Lars Hjälmered
Riksdagsledamot (M) från Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER