Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Debatt: Vänstern vill stoppa viktiga jobbchanser


Den ekonomiska turbulensen i vår omvärld börjar nu få effekt på Sveriges ekonomi. Det ställer krav på en aktiv arbetsmarknadspolitik. Vi måste värna de jobb som finns och satsa på branscher där nya jobba kan växa fram.
Sverige har drygt 1,2 miljoner ungdomar i åldrarna 15-24 år. De vill arbeta, är kreativa och fyllda av framtidstro och tillförsikt. De allra flesta är väl rustade för arbetsmarknadens möjligheter och utmaningar och kommer att få ett jobb efter avslutad utbildning. Men för 119 000 av dem ser situationen annorlunda ut.

Den höga ungdomsarbetslösheten är inget nytt fenomen i Sverige. ­ Problemet har funnits i decennier. Det är allvarligt och något som arbetsmarknadens parter och politiker måste ta på stort allvar. Alliansen har påbörjat reformer både inom skol- och arbetsmarknadsområdet men mer finns att göra.
För oss är insikten om att alla jobb behövs ­central, men den delas tyvärr inte av alla i svensk politik. När Vänsterpartiet nyligen höll sin kongress klargjorde man tydligt att vissa jobb inte är fina nog. Denna gång handlade det om förbjuda bemanningsföretag, men resonemanget känns igen från debatter om rut-avdrag och den sänkta restaurangmomsen.

Vänsterpartiet vill dela in jobb i de som är "rätt" och de som helt enkelt inte duger. När flera grupper behöver stärkt stöd och sänkta trösklar för att komma in på arbetsmarknaden är det politikens ansvar att erbjuda lösningar. För V tycks det i stället ha blivit praxis att säga nej till arbetstillfällen, trots att de erbjuder goda villkor och avtalsenliga löner.
I dag är tillsvidareanställningar huvudregeln och så ska det fortsätta vara. ­ Samtidigt kan en tidsbegränsad anställning eller en anställning i ett bemanningsföretag för många vara en viktig bro in på ­ arbetsmarknaden. En stor andel av branschens företag är anslutna till kollektivavtal och generellt gäller samma arbetsrättsliga regler för anställda i bemanningsföretag som för andra. En anställning i ett bemanningsföretag är så god som ­ någon annan.

Vi är fast övertygande om att vi måste fortsätta driva en politik där utgångspunkten är att alla jobb behövs. Att rynka på näsan till vissa jobb är inte att ta ansvar eller att ta arbetsmarknads­politiken på allvar.
Nya Moderaterna har ett tydligt budskap till alla som jobbar inom bemanningsbranschen, med hushållsnära tjänster, på restaurang eller hotell eller som bygger om i hus: Vi ser er, ni gör ett viktigt jobb och vi vill att ni ska bli flera.

Tomas Tobé
Riksdags-ledamot (M) och ordförande i arbetsmarknadsutskottet

Lars Hjälmered
Riksdagsledamot (M) från Göteborg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!