Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Välfärden i Göteborg bland landets sämsta"

Det är valfrihetens fel att resultat i skola och äldreomsorg faller,  menar Anna Johansson (S) och Mattias Jonsson (S) i GT 5/8. Det är ett  absurt uttalande. I S-styrda kommuner är både skolresultat och  äldreomsorg som sämst.

Här i Göteborg, där Socialdemokraterna haft ansvar och styrt i 20 år, saknas valfrihet samtidigt som resultaten för både skola och äldreomsorg är bland de sämre i landet.

Nyligen gjorde nyheterna en intervju med Stefan Löfvén där man frågade "Varför är äldrevården sämre i S-styrda Göteborg?". Till svar fick reportern: "Det viktiga är inte att jämföra hit och dit".

Vi håller inte med. För det är när man jämför som man tydligt ser hur S-politiken slår i verkligheten.

Både skolan och äldreomsorgen är kommunala angelägenheter. Det betyder att kommunerna själva styr över till exempel hur man fördelar pengar och om man vill ha valfrihet.

När Dagens Samhälle gjorde en granskning över skolan var 80 procent av de 50 bästa kommunerna borgligt styrda. 76 procent av de 50 sämsta kommunerna var styrda av S eller V. Boendesegregationen är en klart viktigare förklaring till skolsegregationen än skolvalet, och boendesegregation och utanförskap är som bekant stora i Göteborg.

Nyligen gick det att läsa att Göteborg är sämst på äldreomsorg av de tre storstäderna, trots otaliga löften från det röda styret om hur man ska värna personalen och förbättra äldreomsorgen.

I Socialstyrelsens "Öppna jämförelser" hamnar Göteborg sist av storstäderna. Någon valfrihet existerar inte i Göteborgs äldreomsorg.

Göteborgsmodellen innebär att socialistiska politiker bestämmer vem som ska hjälpa den äldre att duscha eller städa.

Det finns brister hos såväl fristående utförare som i den kommunala verksamheten.

Vem som utför arbetet är mindre viktigt för oss, det viktiga är att en så bra välfärd som möjligt levereras. Problem ska åtgärdas oavsett var de uppstår och det är viktigt med fungerande kontrollsystem. Stockholmarna har betydligt mer valfrihet, högre kvalitet och lägre kommunalskatt - samtidigt som kommunen levererar bättre service.

För oss liberaler är det en självklarhet att den äldre själv ska kunna bestämma när, hur och av vem hjälp och stöd ges.

Det är uppenbart att såväl skolan som äldreomsorgen i Göteborg styrs av ett ledarskap som är byggt på gamla principer och som inte fungerar eller levererar den välfärd som behövs. Det är styret i staden som det är fel på. Göteborg behöver ett nytt och modernt ledarskap.

Det Göteborg som vi alla älskar förtjänar bättre än så.


Helene Odenjung (FP)

Kommunalråd

Ann Catrine Fogelgren (FP)

Biträdande kommunalråd