"Välfärden i Göteborg bland landets sämsta"

Publicerad

Det är valfrihetens fel att resultat i skola och äldreomsorg faller, menar Anna Johansson (S) och Mattias Jonsson (S) i GT 5/8. Det är ett absurt uttalande. I S-styrda kommuner är både skolresultat och äldreomsorg som sämst.

Här i Göteborg, där Socialdemokraterna haft ansvar och styrt i 20 år, saknas valfrihet samtidigt som resultaten för både skola och äldreomsorg är bland de sämre i landet.

Nyligen gjorde nyheterna en intervju med Stefan Löfvén där man frågade "Varför är äldrevården sämre i S-styrda Göteborg?". Till svar fick reportern: "Det viktiga är inte att jämföra hit och dit".

Vi håller inte med. För det är när man jämför som man tydligt ser hur S-politiken slår i verkligheten.

Både skolan och äldreomsorgen är kommunala angelägenheter. Det betyder att kommunerna själva styr över till exempel hur man fördelar pengar och om man vill ha valfrihet.

När Dagens Samhälle gjorde en granskning över skolan var 80 procent av de 50 bästa kommunerna borgligt styrda. 76 procent av de 50 sämsta kommunerna var styrda av S eller V. Boendesegregationen är en klart viktigare förklaring till skolsegregationen än skolvalet, och boendesegregation och utanförskap är som bekant stora i Göteborg.

Nyligen gick det att läsa att Göteborg är sämst på äldreomsorg av de tre storstäderna, trots otaliga löften från det röda styret om hur man ska värna personalen och förbättra äldreomsorgen.

I Socialstyrelsens "Öppna jämförelser" hamnar Göteborg sist av storstäderna. Någon valfrihet existerar inte i Göteborgs äldreomsorg.

Göteborgsmodellen innebär att socialistiska politiker bestämmer vem som ska hjälpa den äldre att duscha eller städa.

Det finns brister hos såväl fristående utförare som i den kommunala verksamheten.

Vem som utför arbetet är mindre viktigt för oss, det viktiga är att en så bra välfärd som möjligt levereras. Problem ska åtgärdas oavsett var de uppstår och det är viktigt med fungerande kontrollsystem. Stockholmarna har betydligt mer valfrihet, högre kvalitet och lägre kommunalskatt - samtidigt som kommunen levererar bättre service.

För oss liberaler är det en självklarhet att den äldre själv ska kunna bestämma när, hur och av vem hjälp och stöd ges.

Det är uppenbart att såväl skolan som äldreomsorgen i Göteborg styrs av ett ledarskap som är byggt på gamla principer och som inte fungerar eller levererar den välfärd som behövs. Det är styret i staden som det är fel på. Göteborg behöver ett nytt och modernt ledarskap.

Det Göteborg som vi alla älskar förtjänar bättre än så.

 

Helene Odenjung (FP)

Kommunalråd

Ann Catrine Fogelgren (FP)

Biträdande kommunalråd

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER