Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våga anställa fler med funktionsnedsättning

Partille har varit en av fem modellkommuner i projektet Rätt stöd till  arbete, ett Arvsfondsprojekt som har studerat goda exempel på åtgärder  som ger jobb.

För Partilles del har de positiva faktorerna framför allt handlat om att kommunen har god kontakt med arbetsgivare i regionen, är flexibla i sitt arbetssätt och ser till individens behov. Kommunen utbildar också många personalgrupper - inte bara arbetskonsulenterna - i "individuellt stöd i arbete", en svensk variant av Supported employment som går ut på att ge människor ett långsiktigt stöd på själva arbetsplatsen.

Projektet visar att personalen är engagerad och stannar kvar på sina tjänster, något som gynnar inträdet på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. I Partille har "daglig verksamhet" bytt namn till Arbetslivscentrum och där får den som vill stöd att prova olika jobb med målet att bli anställd. De arbetssökande rustas med hjälp av olika kurser i allt från truckkort till att laga lunchlåda.


Vi inom funktionshindersrörelsen är glada för de åtgärder som görs för att skapa jobb. Vi vet dock att många arbetsgivare fortfarande tvekar att anställa personer med funktionsnedsättning, i tron att det ska bli "för dyrt".

En myt är att människor med funktionsnedsättning är mer sjukskrivna än andra, en annan att produktiviteten är lägre och att det kostar för mycket med anpassningar. Sanningen är att det vanligtvis är mycket förmånligt att anställa personer med funktionsnedsättning, eftersom stöd som lönebidrag är utformade för att kompensera eventuell nedsatt arbetsförmåga.

Det finns också en rad andra stöd för arbetsgivare som vågar satsa, både ekonomiska, praktiska och personella. Arbetsgivare som anställer personer med funktionsnedsättning kan till exempel få de hjälpmedel som eventuellt behövs betalda av Arbetsförmedlingen. De upptäcker dessutom att viljan att vara på jobbet och utföra ett gott arbete ofta är högre i denna grupp.


I vår region har det redan tagits flera jobbskapande initiativ, bland annat projektet Steget och projektet Arbetsliv som ledde till att elva personer gick från daglig verksamhet till anställning och dessutom fick goda betyg av projektutvärderare.

Men människor med funktionsnedsättningar måste ses som resurser i fler delar av samhället. Arbetsgivare kan få ett bra stöd av Arbetsförmedlingen och kommunala arbetsmarknadsenheter, och stödet kan finnas med under lång tid. Vi uppmanar alla arbetsgivare att tänka till inför nästa rekrytering. Fundera över vilken kompetens som egentligen behövs och värdet av en större mångfald.


Elaine Johansson
Ordförande, HSO Västra Götaland