Våga anställa fler med funktionsnedsättning

Publicerad

Partille har varit en av fem modellkommuner i projektet Rätt stöd till arbete, ett Arvsfondsprojekt som har studerat goda exempel på åtgärder som ger jobb.

För Partilles del har de positiva faktorerna framför allt handlat om att kommunen har god kontakt med arbetsgivare i regionen, är flexibla i sitt arbetssätt och ser till individens behov. Kommunen utbildar också många personalgrupper - inte bara arbetskonsulenterna - i "individuellt stöd i arbete", en svensk variant av Supported employment som går ut på att ge människor ett långsiktigt stöd på själva arbetsplatsen.

Projektet visar att personalen är engagerad och stannar kvar på sina tjänster, något som gynnar inträdet på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. I Partille har "daglig verksamhet" bytt namn till Arbetslivscentrum och där får den som vill stöd att prova olika jobb med målet att bli anställd. De arbetssökande rustas med hjälp av olika kurser i allt från truckkort till att laga lunchlåda.

 

Vi inom funktionshindersrörelsen är glada för de åtgärder som görs för att skapa jobb. Vi vet dock att många arbetsgivare fortfarande tvekar att anställa personer med funktionsnedsättning, i tron att det ska bli "för dyrt".

En myt är att människor med funktionsnedsättning är mer sjukskrivna än andra, en annan att produktiviteten är lägre och att det kostar för mycket med anpassningar. Sanningen är att det vanligtvis är mycket förmånligt att anställa personer med funktionsnedsättning, eftersom stöd som lönebidrag är utformade för att kompensera eventuell nedsatt arbetsförmåga.

Det finns också en rad andra stöd för arbetsgivare som vågar satsa, både ekonomiska, praktiska och personella. Arbetsgivare som anställer personer med funktionsnedsättning kan till exempel få de hjälpmedel som eventuellt behövs betalda av Arbetsförmedlingen. De upptäcker dessutom att viljan att vara på jobbet och utföra ett gott arbete ofta är högre i denna grupp.

 

I vår region har det redan tagits flera jobbskapande initiativ, bland annat projektet Steget och projektet Arbetsliv som ledde till att elva personer gick från daglig verksamhet till anställning och dessutom fick goda betyg av projektutvärderare.

Men människor med funktionsnedsättningar måste ses som resurser i fler delar av samhället. Arbetsgivare kan få ett bra stöd av Arbetsförmedlingen och kommunala arbetsmarknadsenheter, och stödet kan finnas med under lång tid. Vi uppmanar alla arbetsgivare att tänka till inför nästa rekrytering. Fundera över vilken kompetens som egentligen behövs och värdet av en större mångfald.

 

Elaine Johansson
Ordförande, HSO Västra Götaland

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER