Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trängselskatt inte orsak till butiksdöden

David Liljeros, Nätverket Ja till trängselskatt i Göteborg, personalvetare och före detta företagare.

Nyligen hade GT artiklar om att butikerna i centrala Göteborg håller på att försvinna.

En blomsterbutik togs som exempel där ägarna fått lägga ned verksamheten på grund av sviktande försäljning.

Som bidragande orsak till detta angavs framför allt trängselskatten.

Även GP:s ledarsida tog detta exempel som bevis för "butiksdöden" i vår innerstad.

Att det har blivit svårare för mindre butiker i stadskärnorna är inget nytt fenomen, utan har pågått under en längre tid. Det finns flera förklaringar till detta. En är att stora köpcentrum utanför stadskärnorna drar till sig allt fler konsumenter. Detta kan vi se i hela landet, men det är också en trend som funnits i USA under många år. En annan förklaring är den allt större e-handeln, som på tio år har ökat med över 700 procent. Enligt en rapport 2011 hade hela 93 procent av svenskarna gjort köp på internet de senaste sex månaderna.

Både dagligvaruhandel och sällanköpsvaror innanför tullarna i Göteborg följer de variationer som kan avläsas i resten av landet enligt en undersökning av HUI Research. Dessutom visar nyuppsatta värmekameror att besöken har ökat varje månad i Göteborgs absoluta centrum sedan trängselskattens införande. Den totala ökningen under 2013 ligger på fem-sex procent, och bara 100 meter från den aktuella blomsterbutiken uppmätte man en ökning med två procent under samma år. Faktum är att bilisterna utgör en minoritet bland besökarna i innerstan som är inne för att handla, så lite som nio procent runt Avenyn.

Att skylla en eventuell "butiksdöd" på trängselskatten är därför grovt vilseledande.

 

Det är lätt att avkräva politiker ansvar, men samtidigt bör man också se sitt eget ansvar, i detta fall som entreprenör. Att driva företag handlar bland annat om att förhålla sig till sin omvärld, oavsett om det handlar om köpbeteenden, konkurrenter eller skatter som man måste anpassa sig efter. Det är tråkigt för näringsidkaren som inte får sin verksamhet att gå runt, men till syvende og sidst hör det till risken med att vara egenföretagare.

Det är ingen lätt uppgift att ta itu med Göteborgs bristande infrastruktur. Framför allt blir inte uppgiften lättare av att medier spär på med felaktiga antaganden som inte stämmer med verkligheten. Vem försöker man egentligen lura?

 

David Liljeros

Nätverket Ja till trängselskatt i Göteborg, personalvetare och före detta företagare

 

Gabriel Lindh

Nätverket Ja till trängselskatt i Göteborg, student och debattör

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!