GOD VÅRD. Privat äldrevård kan ha stora kvaliteter - ibland större än den kommunala vården. Det visar en ny studie, vars resultat förvånat forskarna. Foto: SHUTTERSTOCK
GOD VÅRD. Privat äldrevård kan ha stora kvaliteter - ibland större än den kommunala vården. Det visar en ny studie, vars resultat förvånat forskarna.  Foto: SHUTTERSTOCK

Studie berömmer den privata äldrevården

Publicerad

Den privata äldrevården har fått ta mycket stryk under det senaste året, framför allt i samband med den så kallade Caremaskandalen. Privata vårdföretag, deras ägare och vinster ifrågasätts från flera håll, och kritikerna hävdar att privatiseringarna lett till försämrad kvalitet för brukarna plus sämre arbetsmiljö för personalen.

Men verkligheten är inte så enkel - det visar en studie vid Umeå universitet, som tidskriften Forskning och Framsteg redogör för i sitt senaste nummer. Enkelt uttryckt visar den att kommuner med privat åldringsvård har lägre kostnader men lika god kvalitet som kommuner med enbart kommunal vård. Dessutom är dödligheten faktiskt något lägre bland brukarna i kommuner med privat vård.

"Vi var mycket förvånade. Vår förutfattade mening var att det nog skulle bli billigare - men sämre - i de privata alternativen, eftersom vi vet från tidigare studier att personalintensiteten minskar något i den privata vården", säger Mats Bergman, professor i nationalekonomi, som ledde studien.

Men resultatet var inte entydigt: så hade till exempel kommuner med en liten andel privat vård något mer belåtna kunder och anhöriga än de med en stor andel. Generellt sett går dock studiens resultat tvärt emot den bild vi fått av äldrevården efter Caremaskandalen.

Vad detta beror på har forskarna inget tydligt svar på. Dock menar de, att en anledning kan vara att de privata vårdföretagen är effektivare, eftersom de inte dras med en tungrodd kommunal byråkrati. Dessutom tvingar upphandlingen kommunala politiker och tjänstemän att verkligen tänka efter vad de egentligen vill ha, och formulera sina krav därefter.


Vad studien klart visar är att den kritik mot vårdens privatisering som kommit från främst politiskt vänsterhåll inte är korrekt på ett flertal punkter. Det är givetvis riktigt att det finns privata vårdföretag eller enskilda vårdhem där verksamheten inte fungerar som den borde. Men vi ska inte glömma att det finns kommunal vård som är precis lika dålig - eller bra! - som den privata. Att verksamheten drivs i kommunal regi är definitivt ingen kvalitetsgaranti, och att kräva stopp för privata ägarintressen i vården innebär därför inte att brukarna och personalen per automatik får det bättre.


Egentligen är detta så givet att det inte borde behöva sägas. Men det senaste årets debatt visar att det fortfarande råder stor okunskap om problemen och deras orsaker. Vad den infekterade diskussionen gett är egentligen endast att tillsynen av bland annat äldrevården måste förbättras. Det gäller givetvis såväl den privata som den kommunala, och samma krav måste ställas på och uppfyllas av samtliga vårdgivare.

Här har kommunerna en viktig uppgift som de måste lägga ner mer tid och arbete på. Debatter behövs förvisso - men en väl fungerande vård är viktigare för våra äldre.

GT:s ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER