Socialdemokraterna  mot de lokala idéerna

Publicerad

Anneli Hulthén skriver i GT 24/10 tillsammans med Gabriel Wikström och Linus Glanzelius från SSU om ungdomsarbetslösheten - som beskrivs som regeringens fel.

Europa och världen går igenom en långvarig och omvälvande ekonomisk kris - trots det är Sveriges finanser sunda och antalet sysselsatta har ökat med 200 000 personer sedan 2006. Men vi är inte nöjda, och det finns grupper som står långt från arbetsmarknaden och där trösklarna behöver sänkas ytterligare.

En av dessa grupper är ungdomar. Därför har vi på nationell, liksom på lokal, nivå kommit med en rad förslag för att sänka trösklarna och göra det enklare för ungdomar att komma i arbete.

 

Alliansregeringen har halverat arbetsgivaravgiften för ungdomar under 25 år och sänkt den ytterligare för ungdomar under 23 år. Vi har halverat restaurangmomsen och infört rutavdraget för att stärka branscher där många ungdomar får sina första jobb. Alla dessa reformer har Socialdemokraterna varit emot.

Vi har reformerat gymnasieskolan och infört så kallade yrkesintroduktionsanställningar för ungdomar på väg in i arbetslivet som ett resultat av trepartssamtalen mellan fack, arbetsgivare och staten, där ungdomar varvar jobb med studier och där arbetsgivaren får ekonomiskt stöd för dessa anställningar.

På lokal nivå har vi föreslagit att införa motprestation för försörjningsstöd, att det inrättas en uppsatspool för ungdomar som studerar på universitet och att staden börjar med så kallade studentmedarbetarskap för högskolestuderande. Förslag som samtliga har ratats av de rödgröna i Göteborgs kommunfullmäktige.

 

I vårt budgetförslag har vi utöver ovanstående föreslagit att antalet sommarjobb för gymnasieungdomar ska fördubblas med ambitionen att Göteborgs stad tillsammans med näringslivet ska kunna erbjuda sommarjobb åt alla som är intresserade. Det är en idé som LO och näringslivet ställt sig bakom, men som de rödgröna röstade ned i den senaste budgetdebatten.

Att som Socialdemokraterna påstå att Moderaterna saknar idéer för att minska ungdomsarbetslösheten när de själva motsätter sig alla idéer luktar mer av unken valtaktik än att de faktiskt drivs av ett äkta engagemang att komma tillrätta med samhällsproblemen.

Valet 2014 kommer att handla om jobben och ekonomin. Alliansens arbetslinje står mot de rödgrönas bidragslinje. Ska fler komma i arbete krävs en fortsatt engagerad jobbpolitik, i stället för höjda trösklar i form av höjda skatter. Lägre skatter ger fler i jobb, vilket ger ökade skatteintäkter. Det är så vi tillsammans skapar ett strakt samhälle med en stark välfärd för alla.

 

Hampus Magnusson
Biträdande kommunalråd (M)
Victor Löfving
Ordförande MUF Göteborg
Mattias Tykesson
Ledamot Moderata studenters riksstyrelse

GT:s ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER