kanonglada. Dåvarande försvarsminister Leni Björklund (S) gläds åt att hon skrivit under ett samarbetsavtal med sin motsvarighet i diktaturen Saudiarabien prins Khaled bin Sultan.Foto: HENRIK MONTGOMERY Foto: Henrik Montgomery
kanonglada. Dåvarande försvarsminister Leni Björklund (S) gläds åt att hon skrivit under ett samarbetsavtal med sin motsvarighet i diktaturen Saudiarabien prins Khaled bin Sultan.Foto: HENRIK MONTGOMERY Foto: Henrik Montgomery

Sluta hyckla med diktaturen

Publicerad

"Saudiarabien är en viktig allierad till USA och svenska samarbetsavtal och goda relationer med diktaturen ger Sverige pluspoäng i Vita huset."

Titta på bilden. Den är från den 15 november 2005 och Socialdemokraternas försvarsminister, Leni Björklund, har just undertecknat ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien och prins Khaled.

Efter regeringsskiftet 2006 valde regeringen Reinfeldt att behålla det avtal som legat till grund för att en svensk statlig myndighet har projekterat för en vapenfabrik i Saudiarabien. Dagens Ekos avslöjande om det hemliga vapenindustriella samarbetet Simoom är förstås politiskt sprängstoff.

 

Här har vi representanter för en av världens grymmaste diktaturer som vill köpa svenskt know-how om hur man bygger en vapenfabrik i öknen. Här har vi en myndighet - Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI - som inser det politiskt känsliga och fixar ett bulvan-företag för att kunna sköta saken diskretare. Och där har vi en generaldirektör, Jan Olov Lind, som blåljuger för Ekots reporter.

Men det är som i knarkbranschen, ingen mening att försöka sätta dit gatulangare, som statliga tjänstemän. Det är de verkligt ansvariga högre upp i organisationen som måste angripas: regeringen.

 

Försvarspolitiken är som bekant det politiska hyckleriets högborg. Ena dagen en dos skarpa MR-rapporter och demokratibistånd, andra dagen en rejäl vapenaffär till de diktaturer Sverige i teorin absolut inte ska exportera till.

Flykten från politiskt ansvar är pinsamt ynklig. Nej, Fredrik Renfeldt du kan faktiskt inte skylla på att ni ärvt avtalet från S-regeringen. Nej, Carl Bildt, det finns inget här som heter "lagt kort ligger". Varje nytillträdd regering har inte bara rätten, utan också skyldigheten, att forma sin utrikespolitik och ingå - eller avstå från - de försvarspolitiska samarbeten man önskar.

 

Men Bildt bluddrar vidare om att det handlar om "trovärdigheten för Sverige som avtalspart och då ska man inte bryta det". Har Saudiarabien alltså fått carte blanche från Sverige att fortsätta begå övergrepp på sin egen och andras befolkningar? Allt för vår heliga trovärdighet som avtalspart!

Det djupgående militära samarbetsavtalet med Saudi-arabien förlängs automatiskt vart femte år, om det inte sägs upp. Folkpartiet och Kristdemokraterna motsatte sig en förlängning 2010. Att moderater och social- demokrater ställer sig i givakt inför försvarsindustrin är som det brukar vara.

Vår bluddrande och inläste utrikesminister behöver inte påminnas om att det för ett år sedan rullade in just saudiska pansarfordon i Bahrain och krossade varje dröm om arabisk vår i detta land. Där fanns en utmärkt ursäkt för Bildt att i offentligheten bryta Sveriges skamliga kontrakt.

 

Men avtalet måste också ses i ett annat utrikes - politiskt sammanhang: Saudiarabien är en viktig allierad till USA och svenska samarbetsavtal och goda relationer med diktaturen ger Sverige pluspoäng i Vita huset.

Det kommer dock hycklarna i Moderaterna och Socialdemokraterna aldrig någonsin att erkänna.

GT:s ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER