Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slåss för friheten att slippa påtvingad rök

18 personer dör dagligen i Sverige på grund av rökning. Det är glädjande att den rökfria arbetsmiljön blir alltmer av en självklarhet i Sverige. Fler och fler arbetsplatser inför rökfri arbetstid av hänsyn till rökare och icke-rökares hälsa. På samma sätt borde den rökfria arbetsplatsen vara självklar inom statliga myndigheter och statliga företag. Så är inte fallet i dag.

63 procent av Sveriges 290 kommuner har infört rökfri arbetstid. Jag var själv med och drev igenom förslaget om rökfri arbetstid i Lerums kommun. Ett beslut som precis som rökförbudet på krogen i början mötte motstånd men som nästan ingen ifrågasätter i dag. Enligt en rapport från riksdagens utredningstjänst ser läget annorlunda ut när det gäller statliga myndigheter och företag. Endast 6 procent av de myndigheter som svarade angav att de hade infört rökfri arbetstid. Bland de statliga bolagen som svarade var siffran ännu lägre, endast 5 procent.

Den Europeiska arbetsmiljöbyrån har beräknat att över en halv miljon dödsfall varje år kan relateras till rökning. Cirka 80 000 av dessa står den passiva rökningen för varav minst 300 i Sverige. I Sverige förekommer det fortfarande att anställda utsätts för påtvingad rök, så kallad passiv rökning. Främst gäller detta vård och omsorgspersonal och personal inom byggsektorn.

Förutom att rökfria arbetsmiljöer är ett av de bästa sätten för arbetsgivare att minska sjukskrivning och förtidspension innebär rökfria arbetsmiljöer ett stöd för de rökare som vill sluta. Av 300 rökare anställda i Lerums kommun slutade 100 röka helt. En rökare har i snitt åtta fler sjukdagar om året, så förutom att bespara människor lidanden är det även en stor samhällsekonomisk vinst.

Vi måste slåss för friheten att slippa utsättas för påtvingad rök.


Henrik Ripa, Ordförande Visir (Vi som inte röker)