Slåss för friheten att slippa påtvingad rök

Publicerad

18 personer dör dagligen i Sverige på grund av rökning. Det är glädjande att den rökfria arbetsmiljön blir alltmer av en självklarhet i Sverige. Fler och fler arbetsplatser inför rökfri arbetstid av hänsyn till rökare och icke-rökares hälsa. På samma sätt borde den rökfria arbetsplatsen vara självklar inom statliga myndigheter och statliga företag. Så är inte fallet i dag.

63 procent av Sveriges 290 kommuner har infört rökfri arbetstid. Jag var själv med och drev igenom förslaget om rökfri arbetstid i Lerums kommun. Ett beslut som precis som rökförbudet på krogen i början mötte motstånd men som nästan ingen ifrågasätter i dag. Enligt en rapport från riksdagens utredningstjänst ser läget annorlunda ut när det gäller statliga myndigheter och företag. Endast 6 procent av de myndigheter som svarade angav att de hade infört rökfri arbetstid. Bland de statliga bolagen som svarade var siffran ännu lägre, endast 5 procent.

Den Europeiska arbetsmiljöbyrån har beräknat att över en halv miljon dödsfall varje år kan relateras till rökning. Cirka 80 000 av dessa står den passiva rökningen för varav minst 300 i Sverige. I Sverige förekommer det fortfarande att anställda utsätts för påtvingad rök, så kallad passiv rökning. Främst gäller detta vård och omsorgspersonal och personal inom byggsektorn.

Förutom att rökfria arbetsmiljöer är ett av de bästa sätten för arbetsgivare att minska sjukskrivning och förtidspension innebär rökfria arbetsmiljöer ett stöd för de rökare som vill sluta. Av 300 rökare anställda i Lerums kommun slutade 100 röka helt. En rökare har i snitt åtta fler sjukdagar om året, så förutom att bespara människor lidanden är det även en stor samhällsekonomisk vinst.

Vi måste slåss för friheten att slippa utsättas för påtvingad rök.

 

Henrik Ripa, Ordförande Visir (Vi som inte röker)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER