Inte Göteborg. Tvärtom menar skolinspektionen, och anser det anmärkningsvärt att Göteborgs skolor inte har blivit bättre sedan förra genomgången 2006. Foto: SHUTTERSTOCK
Inte Göteborg. Tvärtom menar skolinspektionen, och anser det anmärkningsvärt att Göteborgs skolor inte har blivit bättre sedan förra genomgången 2006.  Foto: SHUTTERSTOCK

Skolverket sågar Göteborgs grundskola

Publicerad

Regeringens fel! Kommenterar kommunalrådet Robert Hammarstrand (S) och samtliga stadsdelsordförande (från S, V, MP) skolverkets sågning av kvaliteten på grundskolan i Göteborg.

Men att skylla på andra, som i en debattartikel i GP i går, hjälper inte Göteborgs barn.

Man kan förklara skolans svaga resultat med segregationen mellan olika stadsdelar. Nyanlända flyktingar har givetvis svårare att komma ifatt i kunskaper. Men så många är inte de.

 

Vi kan också se hur lärarhögskolor ända sedan 70-talet lärt ut undervisningsmetoder som bygger mycket på barnens "forskning" och självstudier. Vi kan skylla på låga krav i klassrummen. Då hamnar de som har svårast att lära ännu mera efter.

Och vi kan peka på hur Göteborgs princip att fördela skolans pengar (mest till "fattiga" stadsdelar) fortfarande inte tycks pricka in de verkliga stödbehoven rätt, även om metoden förfinats.

Eller på att kunskaperna har fallit i stort över landet, enligt internationella jämförelser.

Ibland handlar det även om svaga eller dåligt utbildade skolchefer. Nu ska de avlastas och få utbildning, lovar S i Göteborg. Men också om att rektorns handlings­utrymme beskärs av brist på anslag. Även i år räcker många stadsdelars anslag inte till. Men mer pengar kommer 2013, har de rödgröna beslutat.

 

GT har skrivit om granskningen och andra brister många gånger förut. Och skolan har debatterats flitigt på den här sidan.

Sent vaknar syndarna. Skolverket anser det anmärkningsvärt att Göteborgs elever blivit ännu svagare sedan förra inspektionen 2006. Granskning ju faktiskt till för att hitta brister, så att de kan rättas till.

Viljan att förändra finns, men ser Göteborgs vänsterstyre verkligheten tillräckligt klar? Malmö återför nu grundskolan under en central kommunal nämnd. Göteborg håller envist fast vid stadsdelsnämnderna - som har väldigt olika ekonomier och ordning på pengarna.

Skillnaden mellan lösningarna hos styrande och ­ opposition är så stor att vi inte tror på någon sam verkan över blockgränserna - eller kriskommission för ­ skolan. Göteborgare som vill annat får rösta fram nytt styre i nästa val.

Här är kanske en annan lösning: I går gav regeringen skolverket ett nytt uppdrag, att granska om kommunerna fördelar resurserna till skolan så att varje elev verkligen får stöd och hjälp.

 

Ska vi gissa att när rapporten är klar om ett år kommer en lex Göteborg? Göteborg tas i örat. Och staten tvingas gå in med en slags lista på hur mycket pengar skolan minst ska ha, anslag som då inte längre får användas till att täppa till andra hål i kommunpolitikernas budget.

GT:s ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER