Foto: Jan Wiriden
 Foto: Jan Wiriden

Skolkaos i Angered

Publicerad
Uppdaterad
I går hölls en manifestation för att rädda skolorna i Angered. Folk från de två lärarfacken och organisationen Barnverket Göteborgsföräldrar mötte barn och föräldrar från stadsdelen. Bakgrunden är så klart de politiska planerna på att organisera om skolorna där på ett tämligen brutalt sätt.
I en utredning som kom nyligen förslås att ett antal mindre skolor i Angered ska försvinna. Man satsar på större enheter i syfte att säkra kvaliteten, när kraven på lärarlegitimation så småningom börjar gälla. Konsekvensen blir att många, mindre barn måste byta till skolor längre bort.
En bärande tanke är att gruppen legitimerade lärare kommer att bli bristvara. De ska därför finnas på större skolor, så att så många barn som möjligt kan få hjälp av dem.
Att färre, större skolor skulle vara bästa metoden för kvalitetssäkring håller arrangörerna av manifestationen inte med om. Talespersonen Ann Nolin på nätverket Barnverket säger till GT:s ledarredaktion att små skolor tvärtom är att föredra för att alla barn ska få rätt handledning. Hon hänvisar till skolverket, och till små välfungerande enheter i både Angered och Majorna Linné, där man nyligen genomgått en omorganisation. Den kom att ändras delvis, efter högljudda protester från "brukarna".
Det är inte främst skolans storlek som avgör undervisningens kvalitet och resultat. En viktig faktor är vilka förväntningar och vilken tilltro nyckelpersoner i organisationen har till eleverna. Barnverket konstaterar att både politiker, tjänstemän och skolledning måste ändra sin målsättning med Angeredsbarnen. För självklart har förortsbarn precis som alla andra barn förutsättningar för att lyckas. Att sätta prestationsmål under Göteborgs snitt är inte acceptabelt. Självklart ska man inte nöja sig med något annat än att samtliga barn ska klara godkänd nivå.
Föräldrakollektivet i Angered vänder sig också emot hur själva beslutsprocessen har gått till. Trots att man sedan i våras försökt få insyn i projektet så har föräldrarna knappt fått någon information, än mindre möjlighet att påverka. Stadsdelsförvaltningen har sträckt sig till att anordna "dialogmöten", men sedan presenterat en rapport som föräldrarna menar skapats över deras huvuden.
Hade politiker och tjänstemän gått med på att involvera föräldrakollektivet i Angered i beslutsprocessen, så hade nuvarande kaos inte behövt uppstå.
Hade man lyssnat så hade man sannolikt satsat på det som är friskt och fungerande i Angered, i stället för att skrota små enheter för att de är just små.
Nej, det är inte för sent. Det finna fortfarande möjlighet att rätta till felaktigheter i den här historien, även om det blir en besvärlig process. Men det måste göras. I rapporten talar man om att barnperspektivet är viktigt, men just Angeredsbarnens bästa verkar det i praktiken inte så noga med.
För till syvende och sist är det barnen i Angered som förväntas anpassa sig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER