Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skamlös ålderspopulism, Miljöpartiet i Göteborg

Miljöpartiet vill sänka rösträttsåldern i nästa kommunval i Göteborg. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Ania Johansson praktiserar på GT:s ledarsida genom Liberala Skrivarakademin Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Ingen slump att Miljöpartiet i Göteborg presenterar förslag om sänkt rösträttsålder endast ett par dagar före söndagens EP-val.

Miljöpartiet i Göteborg vill sänka rösträttsåldern i framtida kommunval. Detta genom att Göteborg enligt förslaget ska bli försökskommun för att stadens 16-åringar ska få delta i den demokratiska processen. 

- Vi vill att så många som möjligt ska få vara med och engagera sig i demokratin. Det är viktigt att tillvarata unga människors engagemang. Med sänkt rösträttsålder kan vi få ett ökat valdeltagande bland unga människor. Då kan de vara med och påverka dagens politiska beslut som ofta har stor påverkan på deras framtid, sade fullmäktigeersättaren Klara Holmin (MP) i ett pressmeddelande i torsdags.

 

Förslaget återkommer med jämna mellanrum. Det är ingen slump att det återigen tas upp av just MP och framför allt är det inget sammanträffande att det presenteras blott ett par dagar före ett val. Det är ingen hemlighet att partiet potentiellt har större väljarandelar att plocka hem i just en yngre åldersgrupp. 

 

Tajmingen att framföra det här förslaget just nu är oslagbar. Miljöpartiet tar skamlöst tillfället i akt att rida på Greta Thunberg-vågen. Aldrig någonsin har unga varit så engagerade i klimatfrågan som nu. 

 

Med hela #FridaysForFuture rörelsen uppmuntras elever att skolstrejka för klimatet. Men om de skippar lektionen inom samhällskunskap missas annan grundläggande kompetens om samhällets mekanismer. Förståelsen för det är en viktig pusselbit hos både folkvalda och väljare.

 

Självklart finns det unga som är politiskt intresserade men inte alla 16-åringar har mognad nog att stiga in i röstningsbåset. I stället för att sälja rösträtten för billigt finns det andra sätt att välkomna ungdomarna till politiken.

 

Det finns exempelvis en uppsjö av politiska ungdomsförbund och andra debattforum att engagera sig i när man är 16 år. Det kan hjälpa till att lägga en bra grund för förstagångsväljare. 

 

Men någonstans måste det finnas en gräns för när personer får rösträtt. Är man inte 18 år är man inte myndig. Det är mycket oklart hur det skulle se ut om 16-åringar får vara med att besluta om vilka vägar som ska byggas kommunalt, när de själva inte ens får köra bil.

 

Att rösta är en rättighet som medför, och förutsätter, ansvar. Om barn skänks ett lika stort ansvar som vuxna i rätten att bli medbestämmande över invånarna så ska det rent principiellt gå åt bägge håll. Bestämmer sig en 16-åring för att exempelvis skada någon annan person så får vi då utgå från att det också var ett lika genomtänkt beslut som att rösta i kommunvalet. Men inte propagerar MP för att straffrättsåldern ska sänkas och bortse från Barnkonventionen som de i övrigt omhuldar.

 

Tidigare har frågan om rösträtt för 16-åringar lyfts i samband med Olle Wästbergs Demokratiutredning för ett par år sedan som föreslog 16-årsgräns i vissa kommuner. Notera att åldersgränsen inte var avsedd att ändras på i riksdagsval utan bara i kommunval. Det skickar signalen om att Göteborgs kommunval inte skulle vara lika viktigt som riksdagsval.

 

Miljöpartiet är glada för återvinning. Men att återanvända gamla förslag som redan avfärdats är knappast särskilt hållbart. Förslaget borde slängas på komposthögen där det kan förmultna.

 

Ania Johansson praktiserar på GT:s ledarsida genom Liberala Skrivarakademin