Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Se hästnäringens potential"

Näringsrikt. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Sara Algotsson Ostholt vann Sveriges första OS-medalj i London - silver i fälttävlan. Det var 40 år sedan Sverige senast tog medalj i fälttävlan under ett OS. Därför betyder silvret mycket för hästsporten som länge legat i skuggan av annan idrott, trots att det är den mest jämställda sporten i OS där män och kvinnor tävlar med och mot varandra på lika villkor.

Med 50 000 hästar är Västsverige mest hästtätt i landet. Enligt skatteverket sysselsätter var tionde häst en person i sammanlagda kringtjänster. Det innebär att hästnäringen skapar omkring 5 000 jobb i Västsverige, där 70 procent av hästhållarna är kvinnor. Det är hög tid att de västsvenska kommunerna tar näringen på allvar och ser möjligheterna att utveckla Göteborgsregionen till ett nordeuropeiskt hästcentrum med hundratals nya jobb.

Aveln, sporten och näringen är verksamheter som utvecklas tillsammans, samtidigt som de har sina unika förutsättningar. Hästnäringen har kapacitet för export av såväl hästar som tjänster och produkter. Dess tillväxt sker huvudsakligen i den tätortsnära landsbygden. I Göteborgsregionen finns arealer för uppfödning och förädling av hästar i Sverige som efterfrågas i övriga Europa.

Göteborgs Stad äger stora arealer outnyttjad jordbruksmark som skulle kunna användas för att ­utveckla hästnäringen. Men för det krävs att ­politiker och tjänstemän förändrar sina attityder mot hästnäringen och ser dess fulla potential.

I vår region finns ett flertal stora tävlingsklubbar. På Hisingen ligger Göteborg Horse Park med brett utbud för alla inriktningar inom häst­sporten. I Mölndal ligger Åby Travbana, Sveriges näst största travbana med över 160 000 besökare per år. Göteborg är årligen scen för Gothenburg Horse Show, en av världens största inomhus­tävlingar för ridsport. I samband med Horse Show arrangeras den stora mässan Eurohorse samt Hästföretagarforum för aktörer inom häst­näringen. Göteborg har därmed en utmärkt grund att bygga vidare på för att utveckla branschen och skapa förutsättningar för nya jobb.

Med förändrade attityder från regionens kommuner och en samlad strategisk riktning för hästbranschens utveckling och tillväxt finns möjligheter att samordna arrangemang och skapa förutsättningar för att knyta samman hästbranschens breda utbud av sport, avel, utbildning och näring. På så vis kan Göteborg bli ett nordeuropeiskt hästcentrum som stimulerar och tillvaratar utvecklingen med sikte på fler jobb, nya affärer och fler OS-medaljer.

 

JONAS RANSGÅRD (M), Ordföramde Göteborgsregionens kommunalförbund

BIRGITTA GUNÉR (M), ersättare i kommunfullmäktige