Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bygger vi tredje universitetet i väst

Västsverige halkar efter när storstilade vetenskapliga satsningar  genomförs i Stockholm och Skåne. Betydligt mera sällan förefaller  forskningsrelaterade nyheter från väst tränga igenom bruset. Så behöver  det inte förbli.

En av de tydligaste utvecklingstrenderna i Västsverige är att Göteborg och Borås i allt högre grad närmar sig varandra. Dessa städer kan tillsammans bilda ett västsvenskt kraftcentrum vars utveckling kommer hela regionen och landet till nytta.

Tillkomsten av ett tredje västsvenskt universitet, lokaliserat i Borås, är av avgörande betydelse för en sådan utveckling. För att få ökad växtkraft i väst måste vi få en jämnare fördelning av de nationella forskningsmedlen, då vår region får förhållandevis lite resurser per capita i dag.


Genom ett målmedvetet och långsiktigt utvecklingsarbete har Högskolan i Borås nu flertalet förutsättningar för att vinna status som universitet på plats. Vi har ambitionen att nå detta mål inom fem års tid. Sedan några år tillbaka har vi forskarutbildningsrättigheter inom fyra områden och därmed kompletta akademiska miljöer. Dessa rättigheter har vunnits efter hårda granskningar och utgör ett kvalitetssignum.

Högskolan i Borås räknas som ett av landets mer profilerade lärosäten. Vi är en aktör med nationellt ledande och moderna miljöer, som Textilhögskolan och Bibliotekshögskolan. Vi är därtill ett av endast tre svenska lärosäten som har konstnärliga forskarutbildningsrättigheter. Till uppbyggnaden av en allt starkare samlad akademisk miljö hör att vi, med stöd av regionen, har etablerat ett forskningsstrategiskt samarbete med Högskolan i Skövde.


Nu är vi redo att ta nästa steg. Högskolans institutioner kommer att samlas i en ny organisation vars bas utgörs av tre akademier. Dessa är uppbyggda för att främja gränsöverskridande akademiskt samarbete. En förändring som kommer underlätta vårt mål, att fördubbla vår forskningsandel. Från dagens proportioner mellan utbildning och forskning, som är 80 i förhållande till 20 procent, till 60-40 procent. Detta ska förverkligas genom i första hand ökade externa forskningsanslag.

De två framtidsmål som vi har ställt upp - att fördubbla forskningsvolymen och att bli universitet inom loppet av fem år - är högt ställda. Men vi som vet vilka resurser som finns på högskolan i form av kreativa, entusiastiska och flexibla medarbetare, och som känner stödet från det omgivande samhället, vågar hysa en stark tro på att detta kommer att realiseras.

Det är en vision av betydelse, inte bara för Borås, utan också för Göteborg och hela den västsvenska regionen.


Björn Brorström
Rektor, högskolan i Borås