Så bygger vi tredje universitetet i väst

Publicerad

Västsverige halkar efter när storstilade vetenskapliga satsningar genomförs i Stockholm och Skåne. Betydligt mera sällan förefaller forskningsrelaterade nyheter från väst tränga igenom bruset. Så behöver det inte förbli.

En av de tydligaste utvecklingstrenderna i Västsverige är att Göteborg och Borås i allt högre grad närmar sig varandra. Dessa städer kan tillsammans bilda ett västsvenskt kraftcentrum vars utveckling kommer hela regionen och landet till nytta.

Tillkomsten av ett tredje västsvenskt universitet, lokaliserat i Borås, är av avgörande betydelse för en sådan utveckling. För att få ökad växtkraft i väst måste vi få en jämnare fördelning av de nationella forskningsmedlen, då vår region får förhållandevis lite resurser per capita i dag.

 

Genom ett målmedvetet och långsiktigt utvecklingsarbete har Högskolan i Borås nu flertalet förutsättningar för att vinna status som universitet på plats. Vi har ambitionen att nå detta mål inom fem års tid. Sedan några år tillbaka har vi forskarutbildningsrättigheter inom fyra områden och därmed kompletta akademiska miljöer. Dessa rättigheter har vunnits efter hårda granskningar och utgör ett kvalitetssignum.

Högskolan i Borås räknas som ett av landets mer profilerade lärosäten. Vi är en aktör med nationellt ledande och moderna miljöer, som Textilhögskolan och Bibliotekshögskolan. Vi är därtill ett av endast tre svenska lärosäten som har konstnärliga forskarutbildningsrättigheter. Till uppbyggnaden av en allt starkare samlad akademisk miljö hör att vi, med stöd av regionen, har etablerat ett forskningsstrategiskt samarbete med Högskolan i Skövde.

 

Nu är vi redo att ta nästa steg. Högskolans institutioner kommer att samlas i en ny organisation vars bas utgörs av tre akademier. Dessa är uppbyggda för att främja gränsöverskridande akademiskt samarbete. En förändring som kommer underlätta vårt mål, att fördubbla vår forskningsandel. Från dagens proportioner mellan utbildning och forskning, som är 80 i förhållande till 20 procent, till 60-40 procent. Detta ska förverkligas genom i första hand ökade externa forskningsanslag.

De två framtidsmål som vi har ställt upp - att fördubbla forskningsvolymen och att bli universitet inom loppet av fem år - är högt ställda. Men vi som vet vilka resurser som finns på högskolan i form av kreativa, entusiastiska och flexibla medarbetare, och som känner stödet från det omgivande samhället, vågar hysa en stark tro på att detta kommer att realiseras.

Det är en vision av betydelse, inte bara för Borås, utan också för Göteborg och hela den västsvenska regionen.

 

Björn Brorström
Rektor, högskolan i Borås

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER