Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S lurar väljare med löften om statsbidrag

Ledningen i Västra Götalandsregionen med Gert- Inge Andersson (S) i  spetsen går in i en valrörelse utan att ha presenterat en budget för  perioden 2015-2017. På papperet presenterar S, V och MP en budget, men  eftersom den visar nästan två miljarder kronor i underskott är det svårt  att ta den på allvar.

I debatten i regionfullmäktige har S, V och MP hänvisat till att en eventuell ny rödgrön regering ska lösa situationen för Västra Götalandsregionen genom mer statsbidrag. Ett sådant resonemang är oseriöst, troligen olagligt och framför allt ojuste mot alla de sjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal som i dag saknar tydliga besked om vad som gäller de närmaste åren i regionen. Läser man S-förslaget till statsbudget finns inga specialdestinerade bidrag till Västra Götalandsregionen, i alla fall inga konton som motsvarar de stora svarta hål som Gert-Inge Andersson lämnar i förslaget till regionbudget.

Centerpartiet menar att vi måste hushålla bättre med de intäkter som Västra Götalandsregionen förfogar över, intäkter som för övrigt har stigit med 8,5 miljarder kronor sedan 2006 tack vare att invånarna jobbar mer i dag.

Det är exempelvis oansvarigt av S att lova fri tandvård för 23- och 24- åringar när sjukvården behöver mer medel. Det är vidare oansvarigt att sätta tak för biljettpriset på bussar, tåg och spårvagnar samtidigt som S håller fast vid stora resandeökningar. Ju fler som reser desto större anslag måste skattebetalarna lägga emellan för att finansiera kollektivtrafiken. Det riskerar att ske på bekostnad av sjukvården. C föreslår hellre högre biljettpriser för friska arbetspendlare på bussen än en underfinansierad sjukvård.

Politik är att välja, som den kände S-profilen Assar Lindbeck rubricerat sin bok. De ledande inom S i Västra Götalandsregionen avstår från att göra ett politiskt val och lurar hellre väljarna att medel finns till allt genom att föreslå miljardunderskott.

Hoppas medborgarna genomskådar den strategin på valdagen!


Kristina Jonäng

Gruppledare (C)

Västra götalandsregionen