Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Replik/Nät-trakasserier: Speciallagar för nätet behövs inte

Det är inte lätt att veta hur man ska hantera nya företeelser. Därför är det lätt att instinktivt backa undan och önska sig både livrem och bälte i form av hårdare lagar och restriktioner.
Det är vad kristdemokraternas Penilla Gunther ägnar sig åt när hon påstår att Piratpartiet är för nätmobbning. Men världen inte är så svart eller vit som Gunther försöker påskina.

Mobbning, trakasserier och förtal har tyvärr funnits i alla tider. Det är ett utslag för människans mörkare sidor. De får fortfarande utlopp kring fikabord och på skolgårdar. Eftersom nätet består av samma människor som befolkar resten av samhället, så finns problemet även där.
Piratpartiet tycker lika illa om nätmobbning som kristdemokraterna gör. Det som skiljer oss åt är hur vi vill lösa problemet.

Det finns redan lagar mot trakasserier och förtal. Det behövs inga speciallagar för nätet. Det kan vara så att människor inte vet att de lagar som finns även kan användas om man råkar illa ut på nätet, men det problemet löser man bäst med information, inte med hårdare lagar.

Ett samhälle måste ha lagar för att fungera, men man bedrar sig om man tror att fler och hårdare lagar automatiskt ger ett bättre skydd.
En lag träder in när ett brott redan har begåtts och erbjuder på sin höjd plåster på såren för den drabbade. Skadan är redan skedd.
Om man vill skydda medborgarna ska man inte trösta dem med plåster, man ska utrusta dem med ett verktyg som de bär med sig dygnet runt. Det verktyget heter kunskap.

Det finns många sätt att skydda sig mot trakasserier på nätet. De flesta sajtägare och moderatorer är hjälpsamma om man anmäler problem med någon annan användare. Man kan blockera oönskade personer så att de inte kan kontakta en via chattar, etc. Man måste naturligtvis ha kunskap om vad man kan göra och hur man gör det, men med den kunskapen har man alla förutsättningar för att må bra på nätet.
Ibland är tillvaron på nätet faktiskt enklare än i resten av samhället. Hur blockerar man någon från fikabordet på jobbet eller rasten i skolan?

Gunther tror att Piratpartiets integritetsvurmande är missriktat, men hon misstar sig. När Piratpartiet säger att staten inte har rätt att kränka den privata sfären, så talar vi också om för den enskilde individen att han eller hon har något av stort värde, något man inte ska skämmas för att stå upp för. Den insikten är naturligtvis inte bara användbar mot statens kränkningar, utan även mot kränkningar från andra människor.
Kristdemokraterna predikar för människor att nätet är farligt, och att de antingen är eller kommer att bli offer.

Anna Troberg
Anna Troberg är vice partiledare för Piratpartiet.