Replik: Pressen värnar inte om djuren

Publicerad
Uppdaterad
Terroriserar i djurens namn. Så lyder rubriken i GT och beskrivningen av dagens djurrättsrörelse i Göteborg.
Medierna rapporterade häromdagen att cirka 18 000 minkar frisläpptes från en minkfarm.

Det skrevs inte ett ord om djurens fruktansvärda förhållanden.
Inte ett ord om att dessa individer lever hela sitt liv i en bur lika stor som en GT, ofta fylld med sin egen avföring, för att sedan gasas ihjäl och flås.
Cirka 1,2 miljoner minkar mördas varje år i Sverige.
Inte heller ett ord om att svensk pälsdjursfarmning brutit mot djurskyddslagen i 22 år. I fjärde paragrafen står:

"Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt."
Göteborgs medier fokuserar på den skadegörelse som pälshandlare blivit utsatta för och hur synd det är om de stackars butiksägarna som inte kan fortsätta tjäna pengar på djurens lidande.
Inte ett ord om djuren som mördas och i många fall flås levande för att sedan säljas som dyra modeplagg.

Efter Djurrättsalliansens avslöjande om hur svenska minkfarmer ser ut beordrade jordbruksministern ut inspektörer från länsstyrelserna för att kontrollera en del av farmerna.
De sammanfattar det som att djurhållningen på minkfarmerna är god och att inga större avvikelser hittats.
Samtidigt rapporterar de själva att 28 procent av farmarna saknar tillstånd, 41 procent saknar journalföring över döda djur, och att hela 85 procent av farmerna saknar miljöberikning trots att det är ett uttalat lagkrav.
Inspektörerna rapporterar också fynd från olika farmer som "oacceptabelt många döda och skadade djur", överbelagda burar, bristfälliga rutiner för omhändertagande av döda djur, trasiga burnät med vassa kanter, stereotypa beteenden, smutsiga djur, bolådor utan strö, utstickande spikar med mera.

Det ska även tilläggas att en stor del av den päls som säljs i Göteborgs pälsbutiker är importerad päls från bland annat Kina (trots EU-förbud), ett land som helt saknar djurskyddslagar. Ett land där man flår bland annat hund och katt levande. Allt för att inte skada pälsen.
40 miljoner djur mördas varje år i världen för att bli en onödig lyx och statussymbol. Är det verkligen värt det? Är pälsbutikerna verkligen oskyldiga när de handlar med päls?
Detta är inte en uppmaning att släppa ut minkar eller att krossa rutor, utan en uppmaning till konsumenter och handlare att sluta handla med päls.
För djuren och för ett pälsfritt Göteborg!

Richard Klinsmeister är talesperson för Djurrättsalliansen Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER