Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Replik: Presentera fakta, inte reklamfjäsk

Foto: Per Wissing

Jag får då och då höra argumenten för Västlänken att denna inte går att stoppa, för då blir vi av med alla pengar. Att pengarna fryser fast i Stockholm eller hamnar i en snödriva i Kiruna. Det är beklagligt, och man undrar om det finns ett syfte med att säga så eller om det beror på okunskap? De som ansvar för våra skattemedel måste ta reda på fakta.

Det finns alternativ som inte utretts, det finns alternativ som förpassats till papperskorgarna, utan egentlig jämförelse eller ens eftertanke. Den totala bilden av möjligheterna har aldrig presenterats för medborgarna, de som ska betala kalaset. För det är faktiskt deras pengar. Kommunala, regionala och även de som kommer från Stockholm. Göteborg och dess region är som bekant en del av Sverige.

Det är fullt möjligt, för att inte säga smart, att bromsa tåget innan det spårar ur. Kolla att det finns hållfast mark att lägga rälsen på och om någon vill åka med. Kolla det innan vi gräver sönder staden och förpestar miljön med alla smutsiga lertransporter! Ta reda på fakta och jämför, redovisa allt öppet och ärligt. Jag tror inte att medborgarna gillar glassiga broschyrer och reklamfilmsfjäsk. De gillar fakta, ge dem det i stället och låt dem bli delaktiga.

Regeringens infrastrukturpengar är inte öronmärkta för all framtid till det glänsande stora paketet. Det är fullt möjligt att ändra. Vägvalet har visat på ett alternativt paket som sparar staten fem miljarder kronor. Varför skulle den inte gå med på det? Göra om och göra rätt? Pengarna försvinner inte för att vi ändrar ett beslut till det bättre. Det är en fråga om förhandling som jag tror att Vägvalet är fullt kapabelt att hantera bättre än Kia Andreasson. För det låter som att hon förhandlat bort nyckeln till rummet hon sitter i och inte längre kommer ut.

Kia Andreasson försöker raljera om att jag inte begriper att infrastrukturpengar inte kan gå till skola och omsorg. Jag förstod faktiskt inte först att det var mina "argument" som hon syftade på. Jag uppskattar enkel öppenhet och ärlighet, inte antydningar och vingliga påhopp.

Jag tror faktiskt att om vi gör rätt med infrastruktursatsningar, om vi satsar där det gynnar flest människorna i staden, så får det positiva konsekvenser för alla. Fokus hos de ansvariga ska inte sitta fast i en lerig tunnel under staden. Fokus ska, varje dag och i varje beslut, vara på medborgarna. Är det här rätt beslut? Är det här det bästa för de flesta?

För det är faktiskt så att människorna är en del av miljön, även de som behöver stöd, hjälp och utbildning. Inte bara de som eventuellt vill åka pendeltåg till Haga.

 

Karin Törnqvist
Vägvalet, Göteborg

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!