Replik: Felaktigt om ungas trygghet

Publicerad
Uppdaterad
Annette Ternstedt (V) skrev i GT 4 augusti under rubriken "Ungdomar behöver trygghet".
Detta är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har länge kämpat för att barn och ung- domars svårigheter ska uppmärksammas och erbjudas insatser tillräckligt tidigt för att vända en negativ utveckling.
I Göteborg fyller bland annat gymnasieskolornas psykoterapimottagning Humlan denna viktiga funktion på ett uppskattat sätt.
Ternstedt är helt rätt ute när hon säger sig vilja verka för ungdomars trygghet. Men lika roligt som det är att notera att företrädare för vänstermajoriteten lyfter fram problemet ungdomars psykiska ohälsa, lika tråkigt är det att notera att Ternstedt far med osanning.

Ternstedt tar i sin artikel till gammal beprövad vänsterretorik och skyller svepande det mesta på den borgerliga regeringen.
Men när det kommer till att identifiera problemet tycks hon vara djupt okunnig om vem som i verkligheten driver frågor om ungdomars hälsa i Göteborg. Det mest verklighetsfrämmande på-ståendet är att skylla ett påstått hot om nedläggning av psykoterapimottagningen Humlan på Alliansen.
Den som bemödar sig med att läsa utbildningsnämndens protokoll kan se att det var S, V och MP som i juni 2009 beslutade om en nedläggning av Humlan. Alliansen däremot motsatte sig beslutet i en särskild skrivelse.

Låt mig ge Ternstedt några fler glimtar från verkligheten:
I oktober 2007 får Alliansen igenom sitt förslag om att vidta åtgärder för att minska väntetiderna vid Humlan.
Alliansen vill att elever på alla skolor ska få god tillgång till skol- läkare, skolsjuksköterska, kurator, och skolpsykolog. Vi vill därför införa centrala riktlinjer som anger miniminivåer för elevernas tillgång till dessa viktiga kompetenser.
Det gör dock inte vänstermajoriten som i september 2009 röstade ner förslaget i kommunstyrelsen.
Man menade att stadsdelarna inte skall ges några som helst riktlinjer om i vilken utsträckning Göteborgs barn skall erbjudas elevhälsovård.
I april 2010 vill vänstermajoriteten skära ner på resurserna till Barn- och ungdomspsykiatrin vid Sahlgrenska. Hela 17 miljoner ska sparas in och delar av verksamheten ska tas över av Vårdcentralerna.

Till skillnad från V, S, och MP vill Alliansen inte skära ner på stöd till ungdomar. Detta av tre skäl:
För det första drabbar nedskärningar inom elevhälsovården de svaga och utsatta hårdast, de som redan mår dåligt.
För det andra, så är besparingar inom detta område okloka ur ett bredare ekonomiskt perspektiv, då ju tidigare man kan uppmärksamma ett problem, desto enklare är det att vända en negativ utveckling.
För det tredje är en bristfällig elevhälsa problematisk ur ett rent utbildningsperspektiv; för vem orkar lyssna på vad läraren säger när man har magen full av ångest?
Om Ternstedt verkligen brinner för ungdomars hälsa bör hon alltså byta parti!

Carina Liljesand (KD) är kommunalråd i Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER