Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reinfeldt och Borg avgår tämligen snart

Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

I nästa vecka samlas Moderaterna till partistämma. Det är tio år sedan Fredrik Reinfeldt valdes till ny partiledare. Svenska folket hade ratat Moderaternas politik i val efter val på grund av partiets ensidiga fokus på skattesänkningar. Så när Reinfeldt valdes till ordförande trodde många att det var förändringens vindar som blåste. Inför valet 2006 ansågs Reinfeldt och hans moderater vara fräscha och nya.

Det handlade lika mycket om framtoningen av det nya ledarskapet inom M som partiets omprövning av den egna politiken. Var det något Reinfeldt hade lärt sig så var det att M var tvungna att förändras, och att man skulle möta väljarna med en ny politik, inte bara skattesänkningar.


Det skulle dock snart visa sig vara fel. Reinfeldt och hans finansminister Anders Borg var inga nytänkare. Politiken var samma gamla vara som M alltid hade sålt till medborgarna, dock med den skillnaden att skattesänkningarna paketerades annorlunda - och såldes som en bra jobbpolitik.

Det framstår nu som uppenbart att Reinfeldts och Borgs universalidé på alla samhällsproblem är skattesänkningar. Det finns inga problem som inte kan lösas med skattesänkningar. Arbetslösheten är högre nu än när alliansen tog över, skolresultaten har sjunkit sju år i rad. M saknar idéer för framtiden och Reinfeldt och Borg känns väldigt trötta. Det är uppenbart att duons hela politiska projekt handlade om jobbskatteavdragen.

Väljarna har rätt att fråga M om vad som kommer efter Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Vad betyder en röst på M i valet 2014? Vid nästa val 2018 är det 15 år sedan Reinfeldt valdes till moderatledare och 13 år sedan han valdes till statsminister. Ingen statsminister sedan Tage Erlanders tid har suttit så länge - och det är väldigt osannolikt att Reinfeldt gör det. Det är dags att utkräva svar av M om vem de vill se som statsminister mot slutet av nästa mandatperiod.


Höstens stämma i Norrköping blir troligen Reinfeldts och Borgs sista som statsminister respektive finansminister. På stämman därefter, som äger rum under hösten 2015, kommer andra troligen att ta över som partiledare och ekonomisk-politisk talesperson för M. Vilka det blir har väljarna rätt att veta snart. Som det är nu utgör alliansen det osäkra regeringsalternativet där väljarna inte vet om en röst på Reinfeldt egentligen är en röst på Reinfeldts efterträdare.

Väljarna har rätt att veta om denna är tänkt att heta Ulf Kristersson, Tomas Tobé, Anna Kinberg-Batra eller någon annat. Just nu utgör Reinfeldt och Borg det osäkra regeringsalternativet i svensk politik.


Hans Hoff, riksdagsledamot (S).