Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rädslan för att bo i Göteborg växer

ALLT VANLIGARE SYN. Poliser i Göteborg spärrar av platsen för en skottlossning. Oron sprider sig bland invånarna i Göteborg med omnejd – fyra män har skjutits ihjäl bara hittills i år.
Foto: Anders Ylander

En av de två män i 20-årsåldern som under natten till fredagen skadades vid en skottlossning i Tynnered har avlidit. Han är den fjärde mannen som skjuts ihjäl i Göteborgsområdet i år.

En sammanställning som publicerades i GT i lördags listar 21 skottlossningar i år i Göteborg med omnejd till och med 2 augusti. Alltså i stort sett tre i snitt varje månad. Detta är endast de som är bevisade: polisen har fått anmälningar om fler, men inte kunnat bekräfta dem med hjälp av ögonvittnen eller tomhylsor.


I flera fall är offren sedan tidigare kända av polisen, eller har kopplingar till olika kriminella gäng. Det handlar alltså om uppgörelser inom den organiserade brottsligheten. Det försvårar polisens arbete avsevärt: offren är vanligen föga villiga att tala eller peka ut gärningsmännen.


Att situationen av flera skäl är allvarlig är alla rörande överens om. Ett är att det endast är en tidsfråga innan någon helt oskyldig skadas eller dödas "av misstag". Lika allvarligt är det faktum att många människor börjar bli rädda för att röra sig ute i Göteborg.


För inte så många år sedan hade Göteborg rykte om sig som en vänlig, trevlig stad bebodd av "go'a gubbar". I dag händer det inte helt sällan att göteborgare får frågor från vänner och bekanta om de vågar bo kvar. Visst, det sker inte dagligen, och det finns ingen statistik över den växande oron, men det "snackas" – och "snacket" sprider sig.


Den kritik som vuxit fram riktar sig i främst mot polisen. Det är inte så märkligt, men är inte heller rättvist: detta är ett samhällsproblem, inte enbart några polisärenden. Redan när gängbrottsligheten började få fotfäste i Sverige i slutet av förra seklet varnade polisen för vad den lett till i andra länder. Ansvariga politiker och myndigheter hummade och harklade sig, men ingen föreföll att ta varningarna på allvar. Åtminstone gjordes i stort sett inget för att hejda utvecklingen.


Göteborg har segregationsproblem och bostadsbrist. Hela landet har en hög arbetslöshet bland ungdomar, och på sina håll ett underdimensionerat rättsväsende. Allt detta, och mer därtill, bidrar till att locka främst unga människor till de kriminella gängen.


Problem måste inte endast tas på allvar utan åtgärdas, såväl lokalt som på riksplanet. Och med tanke på dagens situation i Göteborg är det upp till de lokala politikerna att lyfta fram frågan i riksdag och regering.

Om våldet och den därmed följande rädslan och osäkerheten sprider sig kommer ingen att lockas till Göteborg. Tvärtom finns en skrämmande möjlighet att människor flyr staden – hur mycket det än satsas på infrastruktur, evenemang och cykelvägar. Än är risken visst inte överhängande, men den kommer att bli det om inga fungerande åtgärder snart vidtas.

Och ingen vill väl ha ett Göteborg som människor drar sig för att flytta till eller bo i?