Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Privata försäkringar gör klyftorna större

Jag läser Lennart Duells debattartikel i GT (10/7) och häpnar över hans formulering att hela samhället tjänar på privata sjukvårdsförsäkringar. En snabb googling senare möts jag av en uppsjö av försäkringsbolag som erbjuder mig att teckna en privat sjukvårdsförsäkring, allt för att slippa köa.

De olika försäkringsbolagens lockbeten är snarlika: Undvik långa köer, vi ger dig tid hos en privat rådgivare.

 Lennart Duell hävdar att samhället tjänar på de privata sjukvårdsförsäkringarna eftersom de tillför sjukvården resurser. Han skriver att det normalt inte finns några förlorare i det systemet, och påstår dessutom att synsättet att man betalar för att gå före i vårdkön till stora delar är fel.

Egentligen är det Lennart Duell som har fel.

 Principen att vi tillsammans finansierar vården via skatten och att vård ges efter behov och inte efter hur mycket pengar som finns på ditt konto, går långt tillbaka och regleras av hälso- och sjukvårdslagen. Där står att läsa att målet med sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. En privat sjukvårdsförsäkring, som innebär att den som har de ekonomiska förutsättningarna lätt kan tränga sig före den som är i störst behov av vård, strider därmed mot lagen.

I Sverige lanserades de första privata sjukvårdsförsäkringarna under mitten av 80-talet och riktade sig framför allt till chefer i toppskiktet. Idag rör det sig främst om kollektiva försäkringar. Enligt en studie vid Handelshögskolan i Göteborg tecknas runt 80 procent av arbetsgivare som upptäckt att de tjänar på att de anställda inte behöver gå sjukskrivna i väntan på vård. Även flera fackförbund erbjuder sina medlemmar en privat sjukvårdsförsäkring.

Om denna utveckling inte hindras kommer de som arbetar att få tillgång till snabbare vård än de som inte har en fast anställning. Klyftan mellan vi och dem, de som har jobb och de som står utan, växer sig allt starkare. Förlorarna kommer, tvärtemot vad Duell påstår, vara många.

 Det är tydligt att de som förespråkar privata sjukvårdsförsäkringar inte vill ta tag i problemet med långa köer i vården, utan vill köra ett snabbfixande plåster. Ett exempel: Om alla invånare tecknar en privat försäkring och därmed går före i kön, är vi tillbaka på den ruta där vi började, med långa vårdköer.

På en punkt håller jag dock med Duell, självklart måste den offentligt finansierade vården förbättras, ingen människa ska dö i väntan på vård. Men rätten till en demokratisk och jämlik vård måste vara lika självklar. För att det ska bli verklighet krävs resurser och då kan man inte som regering välja att sänka skatten med det ena jobbskatteavdraget efter det andra.

Våga satsa på vår gemensamma vård. Det tjänar både samhället och dess invånare på.

 

Sanna Schiller

Alliansfritt Sverige